Hlavní obsah

Plzeňská univerzita tiskne štíty pro zaměstnance městských organizací

Novinky,

I na Západočeské univerzitě (ZČU) v Plzni se vyrábějí ochranné štíty, a to pro pracovníky městských sociálních zařízení a dalších provozů. Většina zapojených pracovišť ZČU využívá 3D tisk, na elektrotechnické fakultě pracují s technologií laserového řezání. Lidé z městských organizací již obdrželi prvních 200 štítů.

Foto: FEL ZČU

Štít vyrobený laserem.

Článek

Do výroby ochranných štítů se na ZČU zapojila řada pracovišť, 3D tiskárny začaly před týdnem pracovat na všech technických fakultách, tedy elektrotechnické, strojní a aplikovaných věd, ve výzkumném centru NTC, ale také na fakultě designu a umění Ladislava Sutnara.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Svými tiskárnami přispěla i Fakulta pedagogická ZČU a Centrum informatizace a výpočetní techniky.

Přidala se i základní a střední škola

Tiskne se také v oddělení Celoživotní a distanční vzdělávání ZČU, které na poptávku ze strany města Plzně zareagovalo a celou akci koordinuje. Na zveřejněnou výzvu se do výroby zapojila i Střední průmyslová škola elektrotechnická Plzeň, plzeňská Masarykova ZŠ i několik jednotlivců.

Brněnská technika přišla s ochrannou polomaskou. Vyrobit si ji můžete na domácí 3D tiskárně

Koronavirus

Materiál pro 3D tisk univerzitě poskytlo město. „Těm, kdo se rozhodli se připojit, nejen rozvážíme materiál, ale snažíme se jim i poradit, jak mají štíty tisknout, balit a sbírat, aby byla dodržena co nejvyšší hygiena,“ vysvětlil Viktor Chejlava z Celoživotního a distančního vzdělávání ZČU, který má po organizační stránce akci na starosti. „Po vyrobení by štíty měly být alespoň 90 hodin bez kontaktu s okolním prostředím,“ upřesnil.

Foto: NTC ZČU

3D tisk ochranných štítů.

V pondělí 30. března zveřejnilo Celoživotní a distanční vzdělávání ZČU na svých webových stránkách formulář, jehož prostřednictvím mohou o štíty požádat také další instituce.

Rychlejší řezání laserem

Fakulta elektrotechnická začala v průběhu minulého týdne využívat pro výrobu štítů výrazně rychlejší metodu řezání laserem. „Výroba ochranných štítů je další cesta, jak můžeme našimi znalostmi a moderní technologií pomoci lidem, kteří ve svém zaměstnání podstupují riziko nákazy novým koronavirem,“ uvedl děkan fakulty Zdeněk Peroutka.

Další univerzitní pomoc. V Olomouci i Hradci Králové tisknou ochranné štíty

Koronavirus

Nově navržený štít se skládá jen ze dvou dílů – průhledná část je z polykarbonátu o šíři 1 mm, na flexibilní pásku kolem hlavy je použit polypropylen. Rychlost výroby je podle mluvčí ZČU Šárky Staré ve srovnání s 3D tiskem až 24násobně vyšší. Řešení navrhli studenti doktorského studia, kteří jsou spolu s několika zaměstnanci do výroby zapojeni. Pro ty, kteří by je chtěli následovat, zveřejnili podklady pro výrobu.

Foto: ZČU

Odvoz štítů městským organizacím.

Výzkumné centrum NTC, které se na výrobě ochranných štítů též podílí, nabídlo své služby i v oblasti dezinfikování. Poliklinice na Denisově nábřeží v Plzni zapůjčilo pro tyto účely generátor ozonu.

„Funguje nám systém šití roušek, nakoupili jsme látku a z ní v dílnách J. K. Tyla i dobrovolné šičky vyrobí 110 tisíc roušek. Nicméně jakékoli zesílení ochrany zaměstnanců nejen v sociálních zařízeních je namístě, tisk štítů považuji za skvělý a hlavně užitečný nápad,“ dodal plzeňský primátor Martin Baxa (ODS).

ČVUT představuje celoobličejovou masku pro zdravotníky. Je to upravený šnorchl

Koronavirus

S různými ochrannými štíty či maskami přicházejí i jiné instituce a univerzity, například pražské ČVUT i brněnské VUT, dále Univerzita Hradec Králové nebo také Univerzita Palackého v Olomouci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám