Hlavní obsah

Pivo či zmrzlinu konzumujte aspoň deset metrů od okénka, poradil Babiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Andrej Babiš zveřejnil v pátek na Twitteru návod, jak se mají lidé chovat, aby netvořili fronty u výdejních okének. Při koupi piva, zmrzliny či párku v okénku na ulici musí prý lidé od okénka odejít alespoň deset metrů stranou.

Foto: Novinky

Výdejní okénko u jedné z pražských restaurací

Článek

„Hodně se ptáte, jak se máte chovat u výdejových okének rychlého občerstvení. Tady odpověď přímo od profesora Prymuly (epidemiolog Roman Prymula, náměstek ministra zdravotnictví - pozn. red). Když si koupíte potraviny do ruky, třeba párek, pivo nebo zmrzlinu u okénka, můžete je zkonzumovat v okolí, ale musíte odejít aspoň 10 metrů stranou od okénka,“ píše Babiš.

Zároveň musí lidé dodržovat vzdálenost alespoň dva metry od ostatních konzumujících.

Kvůli nařízení, kterým se vláda snaží bojovat s šířením nového koronaviru, nemohou lidé chodit do hospod a restaurací. Prodej jídla přes okno však možný je.

Babiš v projevu: Žádné kolující panáky. Nesmíme přestat, není vyhráno

Koronavirus

„Tato forma by měla být využívána pouze pro potřeby nutného občerstvení. V ostatních případech důrazně doporučujeme konzumaci potravin v domácích či jiných prostorech splňujících odpovídající hygienické zásady," uvádí dále Babiš s odkazem na Prymulu.

Rakouská vláda ohlásila plán: Obchody otevřít po Velikonocích, restaurace v květnu

Koronavirus

Vládou vydaný zákaz přítomnosti veřejnosti v provozovnách stravovacích služeb se netýká kromě výdeje jídla okénkem také prodeje s sebou bez vstupu do provozovny. Restaurace také mohou jídlo rozvážet. Omezení neplatí pro provozovny, jež neslouží pro veřejnost, například zaměstnanecké stravování. Platí naopak i pro hospody, pivnice, bary, vinárny, kavárny či cukrárny.

Babiš vyzval ve čtvrtek lidi k tomu, aby o Velikonocích dodržovali pravidla a zůstali doma. Neměli by podle něj navštěvovat příbuzné, být v uzavřených prostorech s mnoha lidmi či chodit na koledu. Po svátcích vláda podle svého předsedy představí plán uvolňování opatření.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám