Hlavní obsah

Petici za odvolání šéfa WHO podepsalo přes 750 000 lidí

Tchaj-wan ve čtvrtek oznámil, že požaduje omluvu od šéfa Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedrose Adhanoma Ghebreyesuse. Důvodem jsou jeho středeční vyjádření, ve kterých uvedl, že Tchaj-wan stojí za rasistickou kampaní, která je proti němu vedena. Také 756 000 lidí podepsalo petici za odvolání Ghebreyesuse, uvedl ve středu list The Daily Mail.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus

Článek

Hlavním důvodem je, že 23. ledna odmítl označit epidemii koronaviru v čínském Wu-chanu za celosvětovou hrozbu. Udělal to až na konci února.

Šéf WHO zaútočil na Tchaj-wan, když odpovídal na otázku ohledně kritiky amerického prezidenta Donalda Trumpa i dalších světových vůdců. „Tento útok přichází z Tchaj-wanu. Ministerstvo zahraničí o této kampani ví a nedistancovalo se od ní,” uvedl Ghebreyesus. Údajnou kampaň označil za rasistickou a vedenou proti Afričanům.

Šíření Covid-19 je skoro exponenciální, varovala WHO

Koronavirus

Ve svém vyjádření Adhanom Ghebreyesus rovněž vyzval USA a Čínu, aby lépe spolupracovaly, neboť podle něj hrozí, že se pandemie změní v ještě větší krizi.

„Bez ověření faktů Tedrosova neprokázaná a nepravdivá obvinění nejenže nejsou založena na realitě, ale navíc vážně poškodila naši vládu a náš lid,” uvedla ve čtvrtek tchajwanská diplomacie v prohlášení, „tyto urážky a pomluvy jsou extrémně nezodpovědné.”

Koronavirus může ještě překvapit, má pandemický potenciál, varoval šéf WHO

Koronavirus

Prohlášení šéfa WHO zkritizovala i tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen. Tchaj-wan podle jejích slov odmítá jakoukoli formu diskriminace: „Dlouhá léta jsme vyloučeni z mezinárodních organizací a víme lépe než kdokoli jiný, jaké to je být diskriminovaný a izolovaný. Jestliže generální tajemník Tedros ustojí tlak z Číny a přijede na Tchaj-wan, aby viděl naše úsilí v boji s covid-19, uvidí, že těmi skutečnými oběťmi nespravedlivého zacházení jsou Tchajwanci.“

Také petice, která vznikla na Tchaj-wanu, si stěžuje, že Tchaj-wan není samostatně zastoupen ve Světové zdravotnické organizaci. OSN však za jediného reprezentanta Číny považuje pekingskou vládu. I naprostá většina světových zemí včetně USA a států EU uznává politiku jedné Číny.

Reklama

Výběr článků

Načítám