Hlavní obsah

Pátý případ koronaviru v Česku. Žena přitom měla první test negativní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

V České republice je potvrzen pátý případ výskytu nakažení novým typem koronaviru. Jde o ženu z Ekvádoru, u které byl první provedený test negativní. Na tiskové konferenci v úterý ráno to uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Celkem bylo v ČR testováno 236 lidí, na 16 výsledků se čeká.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Hlavní vjezd do Nemocnice Na Bulovce

Článek

Žena z Ekvádoru cestovala spolu s Američankou, u které se nákaza koronavirem potvrdila v neděli. Obě studují v Miláně. Nyní se nachází v Nemocnici Na Bulovce v Praze.

„Test byl původně negativní, po dvou dnech poměrně jasně pozitivní. Žena byla už od soboty v izolaci, takže k žádnému dalšímu kontaktu nedošlo,” uvedl ministr.

Hygienici zmapovali kontakty obou nakažených cizinek. V karanténě je 18 cestujících a řidič z autobusu, kterým jely, dále dva taxikáři a číšník z restaurace, uvedla ředitelka pražské hygienické stanice Zdenka Jágrová. Dívky nejprve přiletěly z Milána do Vídně, odkud se přesouvaly do Budapešti, dále do Brna a nakonec do Prahy. Ubytovávaly se vždy přes Airbnb. V Praze se 21leté Američance udělalo špatně a taxíkem odjela do Motola, odkud byla přemístěna na Bulovku.

Zatímco se u ní koronavirus potvrdil, u její stejně staré ekvádorské spolužačky vyšel první test negativně. Podle Vojtěcha tento případ ukazuje, že je potřeba provádět opakované testy v akreditovaných laboratořích. Důležité podle něj také je, že nové případy mají kontakty na předchozí potvrzené nakažené, nejde tedy o nové ohnisko.

Itálie hlásí další stovky nakažených

Koronavirus

Na Bulovce je izolována také třetí turistka cestující se dvěma s prokázanou nákazou, jejíž testy zatím vyšly negativně.

Sledovány jsou i členové rodin, které byly společně se dvěma nakaženými lyžovat ve středisku Auronzo di Cadore v oblasti Benátsko. Jde o níže položené středisko v Dolomitech.

Další případy lidí, kteří se vrátili z Itálie

Předchozím potvrzeným případem je třiapadesátiletá žena, která byla v neděli přijata do Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem. V pátek se vrátila z Itálie s horečkou, bolestí svalů a zimnicí. Bydlela ve stejném hotelu jako další nakažený, kterým je muž z Děčínska. Nákaza se potvrdila také u pedagoga České zemědělské univerzity, který byl na konferenci v italském Udine.

„Očekávali jsme předem, že by tyto případy mohly být pozitivní,” řekla hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová. Výsledky budou podle ní znovu potvrzovány laboratoří v Berlíně.

Karanténa? Ale kdeže. Zemanův poradce Nejedlý po návratu z Číny vyrazil do restaurace

Domácí

Všichni nemocní mají podle ministra mírné nebo žádné příznaky. Kromě ženy v ústecké nemocnici jsou všichni ostatní na Bulovce, k jejímu převozu podle Vojtěcha není důvod.

Na infekčním oddělení ústecké nemocnice je kvůli podezření na onemocnění Covid-19 dalších více než deset lidí. Čekají na výsledky testů.

Anketa

Ovlivnil nějak koronavirus nebo strach z něj vaše plány?
Ano, výrazně
24,5 %
Ano, i když jen málo
18,8 %
Ne
56,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 15647 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám