Hlavní obsah

Papež mimořádně požehnal Městu a světu

Vatikán

Všichni jsme v nynějším tažení proti koronaviru na jedné lodi, prohlásil dnes papež František v mimořádném požehnání Urbi et Orbi (Městu a světu), které obvykle uděluje pouze o Vánocích a Velikonocích. V modlitbě, která byla bez přítomnosti věřících, vyzval svět podle agentury Reuters tomu, aby nynější krizi vnímal jako zkoušku solidarity a upomínku základních hodnot.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Papež přednesl poselství na prázdném svatopetrském náměstí ve Vatikánu.

Článek

"Neprostupná temnota se snesla na naše náměstí, ulice a města. Zmocnila se našich životů a vše naplnila ohlušujícím tichem a bezútěšnou prázdnotou," pronesl papež na liduprázdném Svatopetrském náměstí. Jeho slova, která Vatikán označil za mimořádnou modlitbu v čase pandemie, byla díky internetu a televizi přenášena do celého světa.

Foto: Yara Nardi, ČTK/AP

Papež František na prázdném náměstí sv. Petra ve Vatikánu

"Je nám jasné, že všichni jsme na jedné lodi, všichni jsme slabí a dezorientovaní, zároveň ale důležití a potřební, neboť my všichni jsme byli povoláni, abychom společně veslovali," řekl.

Papež František ve svém poselství hovořil také o lidské zranitelnosti. "Bouře obnažila naši zranitelnost a odhalila falešné a zbytečné jistoty, na kterých jsme stavěli naše plány, projekty, zvyklosti a priority," uvedl. "A ukázala na to, jak jsme zanedbávali a vzdávali věci, které naše životy a naši společnost vyživují, udržují a posilují," dodal.

Prymula vysvětluje výrok WHO o nesmyslnosti roušek: Chtějí zabránit jejich nedostatku

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám