Hlavní obsah

Pacienti leží na zemi, Madrid nezvládá příval nakažených

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Španělské nemocnice jsou přeplněné lidmi s nemocí Covid-19. Lůžka už dávno nestačí, kašlající nemocní leží na chodbách na podlaze. Děsivé záběry byly pořízeny v madridských nemocnicích Infanta Leonor a Severo Ochoa de Leganes, uvedl list El Mundo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pacienti leží v přeplněných nemocnicích ve Španělsku na chodbách na zemiVideo: Reuters

 
Článek

V nemocnici Infanty Leonor byli natočeni nemocní ležící na chodbě na zemi na prostěradlech s dýchacími maskami na obličeji. Další lidé čekali na židlích.

V druhé nemocnici Severo Ochoa de Leganes zase museli zůstávat nemocní na převozových lůžkách. Tato nemocnice podle listu už uvedla, že další pacienty nepřijímá, protože její kapacita je vyčerpaná.

Plná je i nemocnice Infanty Leonor, kam bylo přijato 300 lidí, u nichž se nákaza SARS-CoV-2 potvrdila a dalších 230 je tam na pozorování. Část nemocných se už musela přesunout do hotelu Colon, kde byly zřízeny improvizované nemocniční pokoje.

Podle člena zdravotnických odborů Javiera Garcii je situace dramatická na urgentních příjmech, kde je třikrát více lidí, než jakou mají kapacitu, takže tam lidé musejí sedět na židlích přes 30 hodin: „Dnes ráno jsem viděl člověka na zemi mezi dvěma židlemi. Hrozné.“

Jeho odborová kolegyně dodala, že na urgentním příjmu s kapacitou pro 80 lidí bylo 240 nemocných.

Aby se situace dala zvládnout, bylo na dočasnou nemocnici přestavěno i konferenční centrum IFEMA, kde bude 5500 lůžek včetně pěti set na JIP. Zatím je tam 1300 lůžek a vojáci do konferenčního střediska do půlnoci přesunuli na 200 nemocných.

Madrid je epidemií postižen nejvíce, pochází z něj 58 procent obětí z 2182. V zemi stoupl počet nakažených na 33 089, z Madridu je jich 10 575.

Zemřelo už 15 tisíc lidí s koronavirem, Španělsko hlásí 462 mrtvých za den

Koronavirus

Situaci komplikuje, že se nákaza Covid-19 potvrdila u 3910 zdravotníků, představují tedy 12 procent infikovaných.

„Jsme ve válce,“ řekl španělský premiér Pedro Sánchez s tím, že plánuje prodloužit stav nouze do 11. dubna. Sánchez také vyzval Evropu, aby zahájila nový Marshallův plán pro postižené země.

Reklama

Výběr článků

Načítám