Hlavní obsah

Oteplení nepomůže, nákaza koronavirem bude kulminovat v létě, tvrdí američtí vědci

Šíření nákazy novým typem koronaviru Sars-CoV-2 nezastaví zvyšující se teploty a virus na jaře rozhodně nezmizí. Tvrdí to tým amerických vědců v nejčerstvější studii, píše server týdeníku Focus. Nabourávají tak teorii vědců z virologické laboratoře berlínské nemocnice Charité, kteří jsou přesvědčeni o sezonnosti viru a jeho ústupu na jaře.

Foto: Profimedia.cz

Koronavirus pod mikroskopem

Článek

Podle studie amerických vědců nelze hovořit o ústupu nákazy se zvyšujícími se teplotami. Své závěry dokládají simulací přenosu viru Sars-Cov-2 do roku 2025, kdy se šíření nákazy s nárůstem teplot výrazně nezpomalí.

Proč je dobře, že školy zůstaly zavřené

Žena

„Z této studie vyplývá, že Američané počítají s tím, že se zřejmě nevyhneme epidemiím navzdory vyšším teplotám. To by znamenalo, že sezonní efekt nebude tak velký, jako v případě jiných virových onemocnění,“ reagoval na novou studii Christian Drosten, ředitel institutu pro virologii v berlínské Charité.

Celá EU by měla mít stejná opatření kvůli koronaviru

Koronavirus

Američtí virologové v souvislosti se svými závěry očekávají, že vrchol nákazy novým typem koronaviru nastane až v letních měsících. „Ze studie vyplývá, že mezi červnem a srpnem bychom měli očekávat vrchol nákazy, pak by měl nastat ústup,“ zveřejnil Drosten výsledky konkurenční americké studie.

Z Itálie se vracejí tisíce Čechů, cestovky počítají milionové ztráty

Koronavirus

Drosten si ale stojí na svých závěrech a předpokládá, že šíření se v důsledku teplé sezony zpomalí: „Jaro a vyšší teploty nám s virem pomohou, nemůžete ale čekat, že se vlna infekcí zastaví.“

Současně počítá s tím, že se mladší populace do léta „nakazí“ a stane se vůči viru imunní. Cílem lékařů je, aby se zabránilo šíření nákazy u osob starších 65 let a lidí, kteří trpí chronickým onemocněním. Ti jsou podle něj nejohroženějšími skupinami.

Reklama

Výběr článků

Načítám