Hlavní obsah

Otcové nově nesmí být u porodu, vláda změnila nařízení

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle nového mimořádného opatření vlády platí od středy zákaz otců při porodu. Přestože ještě před týdnem ministr zdravotnictví Adam Vojtěch všechny těhotné ženy ujišťoval, že vláda nehodlá rodiče o tuto unikátní životní událost připravit, stalo se tak.

Foto: Profimedia.cz

Nově platí zákaz otců při porodu. Ilustrační foto

Článek

Vzhledem ke každodenně rostoucímu počtu nakažených lidí koronavirem SARS-CoV- 2 vydalo ministerstvo zdravotnictví mimořádné opatření týkající se všech poskytovatelů služeb lůžkové péče. Od 18. března 2020 platí přísný zákaz návštěv v těchto zařízeních, kromě návštěv u nezletilých pacientů, pacientů s omezenou svéprávností, pacientů v hospicech a dalších pacientů v terminálním stádiu nevyléčitelného onemocnění.

V této souvislosti byla zrušena i výjimka vztahující se na otce u porodu. Nově se tak otcové porodu zúčastnit nemohou. Otec či jiná osoba rodičku pouze doprovodí na příjem, po předání ženy porodní asistentce opustí budovu porodnice.

Ještě před nařízením vlády takový krok učinily již některé porodnice samy, často z nedostatku ochranných pomůcek. Nyní již platí zákaz všude.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Těhotné ženy a jejich partneři se kvůli tomu bouří a sepisují petice. Mnohé ženy to vnímají jako obrovsky stresující záležitost, nemít při porodu oporu ve svém partnerovi. Ve svých peticích argumentují i tím, že pakliže by byl otec infikovaný, je velká pravděpodobnost, že stejně bude infikována i žena. Zároveň varují před rizikem nárůstu domácích porodů, ke kterému může nové nařízení vlády vést.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám