Hlavní obsah

OSVČ mohou o ošetřovné žádat přes inteligentní formulář

Novinky, bab

Osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) mají stejně jako zaměstnanci nárok na ošetřovné za péči o děti či hendikepované osoby. Živnostníkům tak bude náležet 424 korun za den, maximální částka je 13 144 korun měsíčně. Finanční podpora se bude vyplácet zpětně, tedy za uplynulý kalendářní měsíc. OSVČ o ni mohou již žádat prostřednictvím inteligentního on-line formuláře.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Vyřizování žádostí chceme maximálně usnadnit s pomocí inteligentního formuláře, který se dá vyplnit i odeslat on-line. Na webu si také samozřejmě lze najít všechny podrobnosti o „ošetřovném“ pro OSVČ,“ uvedl vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu (MPO) Karel Havlíček (za ANO).

Jak dále dodal, je v dotačním programu, ze kterého se bude ošetřovné živnostníkům platit, aktuálně k dispozici sto milionů korun. V případě potřeby se částka navýší.

Veškeré informace jsou k dispozici na adrese www.mpo.cz/osetrovneosvc. Zde živnostníci naleznou jak formulář provázaný s dalšími aplikacemi, tak pokyny pro jeho vyplnění.

„Inteligentní elektronický formulář budou moct OSVČ vyplnit a doručit MPO, které o žádosti bude rozhodovat, třemi způsoby: datovou schránkou, e-mailem s elektronickým podpisem, vytištěný ho poslat poštou. V případě potřeby jsou připraveny podat informaci i obecní živnostenské úřady,“ upřesnila náměstkyně ministra průmyslu a obchodu pro hospodářskou politiku Silvana Jirotková.

Vláda dá OSVČ jednorázově 25 tisíc, ale jen někomu

Ekonomika

O ošetřovné mohou žádat OSVČ, které vykonávají samostatnou výdělečnou činnost hlavní, nemají tedy jiný zdroj příjmů. Zároveň pak v aktuální karanténě v souvislosti s pandemií koronaviru pečují o dítě do 13 let nebo se starají o osobu závislou alespoň ve stupni I.

Nárok zpětně od 12. března

Žádost o ošetřovné budou živnostníci posílat k rozhodnutí MPO společně s čestným prohlášením. V případě, že bude souviset s péčí o dítě do 13 let, které chodí do školy, musí přiložit (stejně jako je to u ošetřovného u zaměstnanců, které vyplácí Česká správa sociálního zabezpečení) i potvrzení o tom, že je škola kvůli pandemii koronaviru uzavřená.

Stejně tak v případě péče o hendikepovaného člověka je třeba doložit potvrzení o uzavření zařízení sociálních služeb. V obou případech není nutný originál, stačí fotka či sken z mobilního telefonu.

O ošetřovné mohou živnostníci nyní žádat za kalendářní měsíc březen 2020. Nárok na ně, v případě, že splní požadované podmínky, začíná 12. března 2020, tedy od okamžiku, kdy musel být v České republice v souvislosti s pandemií koronaviru vyhlášen nouzový stav. OSVČ v žádosti vždy označí dny, za které dotaci požaduje.

Postup pro podání žádostí

  1. Žadatel vyplní v českém jazyce žádost o poskytnutí dotace na jednoduchém formuláři.
  2. Podání žádosti VČETNĚ PŘÍLOH učiní žadatel na Ministerstvo průmyslu a obchodu
  • prostřednictvím datové schránky wnswemb, do předmětu uvést fpmpo20, nebo
  • e-mailem, jehož přílohou bude vyplněný formulář opatřený elektronickým podpisem včetně příloh na adresu fpmpo20@mpo.cz a do předmětu uvést fpmpo20, nebo
  • originál žádosti podepsaný žadatelem poštou na adresu: Ministerstvo průmyslu a obchodu Na Františku 32 110 15 Praha 1 obálka musí být označena „fpmpo20“.

Zdroj: Ministerstvo průmyslu a obchodu

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám