Hlavní obsah

Osm měsíců žije na ulici. Koronavirus ho ”psychicky sejmul“

Novinky, Kristýna Léblová
Praha

Lidé bez domova jsou nyní v patové situaci. Dodržovat nařízení vlády o omezení pohybu na veřejně dostupných místech, aby nezvyšovali riziko nákazy koronaviru, je pro ně mimořádně obtížné. Své o tom ví i pan Erik Born, který je na ulici už osm měsíců.

Foto: Barbora Janáková, Novinky

Lidé bez domova jsou ohroženou skupinou, kde se koronavirus může rychle rozšířit.

Článek

„Musím říct, že mě tato situace doslova psychicky sejmula. Je to pro mě katastrofa, mám přítelkyni pracující v Německu, měl jsem jet za ní,“ řekl Novinkám Erik Born (jde o přezdívku, pozn. red). Ten dle svého vyprávění přišel kvůli pobytu ve vězení úplně o všechno.

Azylový dům funguje přes den

Pomoc našel až u Oblastní charity Hradec Králové, kde se nachází středisko sociálních služeb pro lidi bez domova.

„Bylo mi umožněno zde být i přes den, takže se nepohybuji po ulici. Jsou tu k nám velmi vstřícní, dali nám roušky. Bez těch ani nevyjdeme z pokoje,“ říká muž bez střechy nad hlavou který se těší, že až celá situace pomine, odjede do Bavorska za svou přítelkyní, kde budou společně pracovat a žít.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

„V mnohých noclehárnách se rozšířila provozní doba. Otevřela se i možnost, pobývat v nich ve dne. Na mnoha místech se zvedly kapacity služeb. Podporují lidi bez domova v dodržování zvýšených hygienických pravidel. K dispozici je základní poradenství a podpora a pomoc při řešení jejich nepříznivé situace. Na mnoha místech se za lidmi bez domova chodí více do terénu, a přitom se ale dbá na dodržování bezpečné vzdálenosti,“ řekla Novinkám sociální pracovnice Charity ČR Iva Kuchyňková.

Dodává, že lidem bez domova jsou také distribuovány pratelné roušky.

Praha využije hotely

Hlavní město Praha se rozhodlo ubytovat osoby bez domova v některých pražských hotelech, hostelech a ubytovnách. Chce tak zabránit nekontrolovanému šíření nákazy onemocnění Covid-19 nejen v této skupině obyvatel, ale i mimo ni.

Od minulého týdne pracuje na zajištění ubytování tam, kde nabízejí oddělené pokoje s vlastní sprchou a záchodem. S lidmi bez domova budou na místě pracovat největší poskytovatelé sociálních služeb, jako je Naděje, Armáda spásy či Charita s podporou menších služeb a dobrovolníků.

Pařížské hotely se mění na ubytovny pro bezdomovce

Koronavirus

Inspirace v zahraničí

„Inspirovali jsme se dobrou praxí v zahraničí, podobný přístup zvolilo například Chicago, Londýn či Paříž. Naším cílem je v nejbližším období zajistit 330 až 500 lůžek, tedy ubytování pro třetinu až polovinu lidí bez přístřeší v pražských ulicích. Je potřeba si uvědomit, že lidé bez domova mají často různé zdravotní komplikace a jejich pobyt ve skupinách na ulici či v MHD v současnosti představuje zvýšené riziko nejen pro ně samotné, ale i pro všechny Pražany,“ uvádí Adam Zábranský, radní hl. m. Prahy pro oblast bydlení a transparentnosti.

Při hledání vhodných ubytovacích kapacit město prověřuje možnosti městských objektů i objektů v soukromém vlastnictví. V požadovaném standardu se proto zatím podařilo pronajmout dva objekty na Praze 7 a 9. Humanitární ubytovna provozovaná Nadějí v Praze 9 otevřela ve středu, objekt provozovaný Armádou spásy v Praze 7 pak ve čtvrtek.

Záchranáři ve speciálních oblecích odebrali vzorky seniorům v domovech, kde se objevila nákaza

Koronavirus

Do těchto humanitárních ubytoven jsou vybíráni klienti seniorského věku a klienti se zdravotními obtížemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám