Hlavní obsah

V Itálii zemřelo na Covid-19 za den 28 lidí

Novinky, ČTK, vtk, hon
Aktualizováno

Nejhůře zasaženou zemí z celé Evropy je Itálie. Za den tam přibylo 28 obětí nemoci Covid-19, celkem jich je v zemi už 107. Tamější vláda rozhodla o uzavření všech škol a univerzit v celé zemi do 15. března. Dění kolem epidemie koronaviru pro vás sledujeme v on-line reportáži.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zákazníci v Německu v panice vykoupili supermarket v BerlíněVideo: m._fitnessworld via Spectee, AP

 
Článek

23:20 - On-line zpravodajství dnes končí. Děkujeme za pozornost.

23:00 - Sněmovna reprezentantů Spojených států schválila mimořádný finanční balíček v hodnotě 8,3 miliardy dolarů (188,6 miliard korun) na boj s epidemií nového typu koronaviru. Senát posoudí opatření ve čtvrtek.

22:06 - Slovinsko je další evropskou zemí, která potvrdila nákazu novým koronavirem na svém území. Nemocný přišel do země z Maroka přes Itálii.

21:24Všechny sportovní akce v Itálii se budou minimálně měsíc konat bez diváků. Ve středu večer o tom kvůli šíření nového typu koronaviru, který si na Apeninském polostrově vyžádal přes sto obětí a přes 3000 nakažených, rozhodla italská vláda.

V zemi se v minulých dnech rušila fotbalová utkání.

21:08 - Ministra zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) řekl, že děti ženy z Prahy 6, která byla pozitivně testována na koronavirus, mají testy negativní a škola, do níž dvě z nich chodí, nemusí přijímat žádná opatření.

Testy tří dětí nakažené ženy jsou negativní

Koronavirus

20:45 - Evropská komise předpokládá, že růst ekonomiky eurozóny letos kvůli koronaviru zaostane za její únorovou prognózou, podle níž měl činit 1,2 procenta.

18:55 - Na Opavsku bylo na koronavirus testováno devět lidí s negativním výsledkem. „Na Opavsku zatím bylo testováno 9 osob, u všech byl test negativní. V karanténě je pak dalších 19 osob,“ uvedl primátor města Tomáš Navrátil. Ve stavu pohotovosti je podle něj infekční oddělení Slezské nemocnice, které má k dispozici 50 lůžek s tím, že nemocnice může kapacitu pro potřebné pacienty navýšit.

„Bezpečnostní rada rozhodla o vyhlášení zákazu návštěv v domovech pro seniory, o zrušení plaveckých kurzů pro školy, o zákazu výjezdu školáků na lyžařské či jiné zájezdy mimo Českou republiku. Vozy městské hromadné dopravy budou na každé zastávce větrat všemi dveřmi, ve vozech pak budou i informační letáčky. Dále bezpečnostní rada vydala doporučení necestovat do nejvíce postižených oblastí,“ dodal primátor.

Foto: Amanda Perobelli, Reuters

Žena vyrábí ochranné masky na obličej v brazilské továrně v Sao Paulu

Ve veřejných institucích či v MHD má být posílena hygiena a dezinfekce, podle možností se budou umisťovat zásobníky s dezinfekcí. Posledním opatřením je doporučení nepořádat veřejné akce, na kterých je pohromadě 500 a více lidí.

Usilovně mažeme lži o koronaviru, prohlásil šéf Facebooku

Koronavirus

18:44 - Maďarsko oznámilo první dva potvrzené případy nákazy novým koronavirem. Jde o íránské studenty.

18:29 - Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch ohlásil na 20:30 tiskovou konferenci.

18:25 - Koronavirus se dotkne také kultury. Premiéra nové bondovky s názvem Není čas zemřít se odkládá na listopad. Potvrdila to společnost MGM Universal, která film produkuje.

18:09 - Počet obětí, kteří zemřeli na nemoc způsobenou koronavirem, vzrostl v Itálii za poslední den o 28 lidí. Celkem už na následky nákazy v této zemi zemřelo 107 lidí. Nakažených je v Itálii přes 3000 dalších.

Italská vláda potvrdila, že nejméně do poloviny března uzavře všechny školy a univerzity v zemi. Za poslední den vzrostl počet nakažených v zemi z 2502 na 3089.

16:44 - V Paříži se v poledne znovu otevřelo muzeum Louvre, které bylo kvůli obavám z koronaviru od neděle uzavřené.

16:41 - Finále Světového poháru snowboardistů ve slopestylu ve Špindlerově Mlýně se neuskuteční. Důvodem je nepředvídatelný vývoj šíření koronaviru.

15:58 - Británie ve středu potvrdila 43 nových případů nakažení koronavirem. Celkem je tak v zemi 85 nemocných.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Po dočasném uzavření kvůli koronaviru se brány Louvru opět otevřelyVideo: Reuters

15:39 - Ministerstvo financí vydalo rozhodnutí o cenové regulaci respirátorů. U respirátorů vyrobených v EU stanovilo maximální cenu na 175 Kč bez DPH, mimo EU na 350 Kč.

Lufthansa uzemní kvůli koronaviru 150 letadel

Koronavirus

15:37 - Koronavirus je vážnou hrozbou pro světovou ekonomiku, globální hospodářský růst letos zpomalí, uvedla šéfka MMF. Vyzvala ke koordinovaným krokům.

15:35 - Česko má další tři případy koronaviru. Onemocněli dva příbuzní nakažené ženy z Děčína a žena z Prahy. Ta se nechala testovat soukromě, protože stát jí testy udělat odmítl. Druhý test vzorku ze soukromé laboratoře prokázal přítomnost koronaviru.

Česko má další tři případy koronaviru

Koronavirus

5:32 - Z obavy, že se v zemi rozšíří nákaza virem Sars-CoV-2, Saúdská Arábie zakázala svým obyvatelům i krajanům, aby vykonávali pouť do Mekky a Mediny. Dosud byla zakázána Umra, tzv. malá pouť.

15:12 - Koronavirus neomezí veletrhy Motosalon a ProDítě, které se uskuteční v řádném termínu, tedy od čtvrtka do neděle, na brněnském výstavišti. Hlavním tahákem je Motosalon prezentující nejnovější motocykly a vše, co s nimi souvisí. Pravidelně jej navštěvuje 60 000 lidí. Druhý veletrh nabízí mladým rodinám vše, co souvisí s péčí o děti. Přijíždí na něj 13 000 osob.

S nákupy nepanikaří jen Češi. Vykoupené regály mají i v Německu, či USA

Koronavirus

14:59 - Německá letecká společnost Lufthansa kvůli koronaviru zatím odstaví zhruba 150 letadel. Celá skupina provozuje flotilu přibližně 700 letadel.

14:54 - Malé Faerské ostrovy v severním Atlantském oceánu hlásí první případ nákazy koronavirem. Nakažený je muž, který se 24. února vrátil na ostrovy z kongresu, který se konal v Paříži.  Čtyři zbývající členové rodiny, mezi nimiž jsou také dvě děti, jsou v domácí karanténě. Faerské ostrovy jsou autonomní součástí Dánska.

14:17 - Italská vláda rozhodla o uzavření všech škol a univerzit v celé zemi do poloviny března. Už před deseti dny byly uzavřeny školy v nejpostiženějších regionech severní itálie a některá města v epicentru nákazy jsou izolována.

Foto: Ciro De Luca, Reuters

Muž dezinfikuje stadion v italské Neapoli

14:14 - Posledním letadlem z Bergama do Brna přiletělo ve středu 16 lidí, zpět letělo 15. Vláda minimálně na dva týdny letecké spojení kvůli koronaviru přerušila.

13:44 - Panické nakupování trvanlivých potravin a toaletního papíru a prázdné regály s dezinfekčními gely nyní hlásí i některé obchody ve Spojených státech či v Austrálii.

Foto: Daniele Mascolo, Reuters

Lidé cvičí na volném prostranství, protože tělocvičny jsou v Miláně uzavřené.

13:21 - Neznámý pachatel ukradl v Univerzitní nemocnici v Lübecku 200 litrů dezinfekce na ruce. Prostředek byl ukraden v minulých týdnech z několika oddělení, uvedl mluvčí Oliver Grieve.

12:57 - Vietnamský letecký dopravce Bamboo Airways odložil o zhruba měsíc zahájení provozu linky mezi Hanojí a Prahou. Důvodem je pokles poptávky kvůli šíření koronaviru.

Foto: Ali Shirband, ČTK/AP

Testování odebraného vzorku na koronavirus v centrifuze v Teheránu

12:45 - Nejvyšší soud odložil na neurčito akce, které plánoval uspořádat v pátek jako součást Noci práva. Důvodem jsou rizika spjatá s novým typem koronaviru. Komentované prohlídky budovy i beseda se soudci se uskuteční v pozdějším termínu. Soud přijímá i další preventivní opatření. Soudci a zaměstnanci, kteří pobývali v rizikových oblastech, případně tam cestovali jejich blízcí, nyní pracují z domova.

12:38 - Kvalifikační turnaje basketbalu 3x3 na olympijské hry v Tokiu, které se měly konat od 18. do 22. března v indickém Bengalúru i za účasti českého mužského týmu, byly kvůli hrozbě šíření nákazy koronavirem odloženy.

12:25 - V úřadech Evropské unie byla zjištěna nákaza koronavirem, píše agentura AFP. Mělo by jít o činitele Evropské obranné agentury.

12:18 - Kvůli nákaze novým typem koronaviru byl ve Frankfurtu zastaven vlak ICE, uvedla policie. Z Kielu měl jet muž s podezřením na nákazu.  Vlak byl na cestě do Stuttgartu, na palubě bylo 300 cestujících. „Dotyčná osoba byla izolována ve vlaku a bylo informováno příslušné zdravotnické oddělení,” uvádí se v prohlášení. Kdy bude moci vlak pokračovat v cestě do Stuttgartu, zatím není jasné.

11:47 - Německo kvůli novému typu koronaviru zakázalo vývoz zdravotnických ochranných pomůcek do zahraničí. Odložen byl průmyslový veletrh v Hannoveru.

Foto: Yves Herman, Reuters

Žena na letišti v Bruselu

10:53 - V Německu za posledních 24 hodin přibylo dalších 52 nakažených novým typem koronaviru. Potvrzených případů je celkem 240, a to ve všech 16 spolkových zemích s výjimkou Saska-Anhaltska. Řada nakažených se už ale vyléčila.

10:39 - Světová zdravotnická organizace oznámila, že počet nakažených novým koronavirem přesáhl na světě 90 000. Celkem je jich 90 870, z toho 80 304 v Číně. Nově přibylo 1922 infikovaných. Počet obětí na celém světě činí 3112.

10:30 - Ve Francii podlehl nemoci Covid-1 čtvrtý nakažený. Je jím 92letý muž. V zemi přibylo za 24 hodin dalších 21 nakažených. Infikováno je už 212 osob.

10:19 - Irák hlásí první oběť nákazy Sars-CoV-2. Zemřel 70letý muž z kurské autonomní oblasti na severu země, sdělila státní agentura INA s odkazem na ministerstvo zdravotnictví.

10:14 - V lázeňském městě Bad Rappenau ve spolkové zemi Bádensko-Württembersko je v karanténě seniorský dům, v němž žije 70 penzistů a pracuje tam pět desítek ošetřovatelů. O 84letého obyvatele se starala 32letá ošetřovatelka, která po návratu z Milána onemocněla. Pozitivní test vyšel i kolegyni ošetřovatelky. Obyvatelé nesmí domov opouštět ani přijímat návštěvy.

Foto: Ari Jalal, Reuters

Měření teploty, prevence v rámci opatření proti šíření koronavirové nákazy

9:43 - V Ústeckém kraji je nyní v domácí karanténě 41 lidí. Nikdo nevykazuje známky nemoci. Nejvíc lidí je v karanténě v Děčíně. Dva z pěti nakažených koronavirem, muž v nemocnici v Praze Na Bulovce a žena v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem, jsou z Děčína. Nakažená žena z Děčína se z Itálie vrátila v pátek. Měla horečku, zimnici, bolesti svalů a kloubů a kašel. Byla v Itálii ve stejném hotelu jako muž z Děčína, u něhož se nákaza potvrdila v neděli.

9:31 - Kvůli podezření na koronavirus byly izolovány některé třídy ZŠ Antonína Čermáka v Praze 6.  Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) na Twitteru napsal, že v Praze se objevil další případ koronaviru. Podle ČTK byl jeden z rodičů testován, zatím však výsledky nepotvrdil SZÚ.

9:11 - Řecko potvrdilo osmého nakaženého koronavirem. Muž byl v kontaktu s dříve nakaženým ze Soluně.

9:08 - Odborníci se domnívají, že počet nově infikovaných virem SARS-CoV-2 se bude postupně snižovat, jak porostou teploty, napsal server deníku Krone. Viroložka vídeňské univerzitní nemocnice Monika Redlbergerová tvrdí, že pro udržení koronaviru na površích a jeho další šíření, hraje teplota zásadní roli. Čím chladněji je, tím déle se zárodek koronaviru udrží aktivní. Stoupající teplota ho vyřazuje z činnosti. Jaro by mělo situaci s nákazou koronavirem výrazně zlepšit.

Foto: Audrey McAvoy, ČTK/AP

Zkoumání vzorků kvůli nákaze koronavirem

8:53 - V preventivní domácí karanténě kvůli podezření na koronavirus bylo ve středu ráno v Královéhradeckém kraji 91 lidí. Karanténu jim nařídili hygienici. Převážně jsou to lidé, kteří se vrátili z Itálie. Celkem byla dosud karanténa v Královéhradeckém kraji nařízena 113 lidem. U 22 z nich již izolace skončila s pominutím inkubační doby.

8:39 - Infikovaný pacient je z Lubušského vojvodství na západě Polska a nachází se v nemocnici v Zelené Hoře (Zielona Góra), uvedla televize TVN 24. Má se cítit dobře.

8:21 - Polsko oznámilo první potvrzený případ nákazy novým koronavirem. Po České republice je to druhá země z visegrádské skupiny, která infekci zaznamenala.

7:19 - Ve více než 80 zemích je přes 93 000 nakažených koronavirem SARS-CoV-2. Obětí je celosvětově 3190, uvedl list The Guardian s odvoláním na zdravotnické organizace.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

7:17 - V ČR platí od středy zákaz vývozu respirátorů třídy FFP3 a jejich prodeje všem mimo zdravotnická a sociální zařízení, orgány ochrany veřejného zdraví, složky integrovaného záchranného systému a další orgány státní správy.

Ministerstvo zakazuje vývoz respirátorů a reguluje jejich prodej

Koronavirus

7:08 - V České republice bylo dosud testováno na koronavirus 340 lidí. Dál platí, že pouze u pěti z nich se nákaza potvrdila, uvedl ve středu ráno ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

6:44 -  Na Novém Zélandu byl potvrzen druhý případ nákazy koronavirem u ženy, která se vrátila z Itálie. V Austrálii je už 41 nakažených, je mezi nimi i pracovník domova důchodců.

6:40 - Nákazu koronavirem prokázal test u 15 Italů v Indii.

4:46 - Jihokorejský prezident Mun Če-in v úterý, kdy země zaznamenala rekordních téměř 600 nových případů, vyhlásil rychle se šířící nákaze „válku“. Občanům se omluvil za nedostatek roušek a slíbil podpořit malé podniky, které byly zasaženy opatřeními souvisejícími s epidemií.

S vyhledáváním kontaktů nakažených pomáhala policie i dopravce

Koronavirus

3:44 - Tisícího nakaženého novým koronavirem ve středu oznámilo Japonsko. Do tohoto počtu se ovšem započítává více než 700 nakažených z lodi Diamond Princess, na kterou úřady uvalily karanténu.

3:40 - Zatímco v úterý se v pevninské Číně nově potvrdilo 119 případů nákazy, v pondělí to bylo 125. Naopak vyšší je ve srovnání těchto dvou dnů počet mrtvých. V pondělí si nemoc způsobená koronavirem vyžádala 31 obětí, v úterý 38. Celkově se v pevninské Číně koronavirem nakazilo již 80 270 lidí. Nemoci podlehlo 2871 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám