Hlavní obsah

ON-LINE: Stát může nově posílat do karantény i turisty

Aktualizováno

V Evropě zuří nákaza novým typem koronaviru neztenčenou měrou a přibývají země, kde se infekce nově objevuje. V České republice počet nakažených vzrostl na 61. Rakousko zakázalo Italům vstup do země a celá Itálie je od úterý v karanténě. Z epicentra nákazy přichází povzbudivá zpráva. V Číně evidují za pondělí pouhých 19 nových případů a v Jižní Koreji se řady pozitivně testovaných pacientů rozšiřují pomaleji než na přelomu února a března.

Záznam: Po 14 dnech v karanténě opouštějí turisté hotel na TenerifeVideo: Reuters

 
Článek

21:20 - Bosna a Hercegovina zakázala vstup do země osobám cestujícím ze států, které jsou nejvíce zasaženy novým koronavirem. Opatření začalo platit poté, co se v zemi potvrdily další tři nákazy a počet nemocných vzrostl na sedm. Většina nakažených přicestovala z Itálie.

20:54 - První případ nákazu nemocí Covid-19 ohlásila Jamajka. Koronavirus byl zjištěn u ženy, která přijela z Velké Británie.

20:15 -   Hlavy zemí EU se podle českého premiéra Andreje Babiše dohodly na koordinaci postupu v boji proti koronaviru. Všechny země by měly mít stejná opatření. Celá zpráva

20:03 - V Irsku, v Gruzii a ve Francii přibylo nakažených. Ve Francii stoupl jejich počet o rekordních 372 na 1784. V Irsku vzrostl jejich počet o deset na 34 a v Gruzii o osm na 23. Irsko nemá žádnou oběť, Francie 33.

19:52 -  Prezident Miloš Zeman podporuje opatření, která vláda zavádí proti šíření koronaviru v Česku.[celá zpráva]

19:47 - Světová obchodní organizace (WTO) zrušila až do 20. března všechny schůzky.

19:20 - Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) potvrdil v České televizi další tři potvrzené případy nákazy koronaviru v Česku. Aktuální číslo tak je 61. [celá zpráva]

19:09 - Další státy uzavírají své hranice sousedům. Slovinsko se chystá uzavřít svou hranici s Itálií. Jordánsko uzavřelo hraniční přechody s Izraelem a se Západním břehem Jordánu. Uzavřelo také přístavy využívané k dovozu zboží z Egypta a zakázalo soukromou silniční dopravu z Iráku.

18:55 - V pražské zoo až do odvolání budou uzavřeny všechny pavilony a vnitřní expozice.

18:50 - Pražští studenti se budou učit na dálku. „Nejsou to žádné prázdniny. Školy nejsou zavřené a měly by najít informační kanály, aby se učitelé spojili se svými žáky. Výuka by měla probíhat na dálku,“ uvedl po jednání pražské bezpečnostní rady náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN).

Žádné prázdniny, žáci v Praze se mají učit i doma, vzkazuje vedení metropole

Koronavirus

18:52 - Koronavirem se nakazil v Německu na vojenském summitu polský generál Jaroslaw Mika, který stál do loňska v čele polské armády.

18:45 - Mateřské školy v Plzni budou od čtvrtka 12. března kvůli koronaviru s největší pravděpodobností uzavřené. Zástupci obvodů ještě během úterka mateřinkám doporučí, aby hned ve středu 11. března omezily provoz v maximálním možném rozsahu. O úplném uzavření mateřských škol na celém území Plzně městští radní rozhodnou ve středu odpoledne, je však prakticky jisté, že budou pro. Jedná se o krok, který jde nad rámec vládního opatření, které zakázalo výuku ve školách, na mateřské školy se ale zákaz nevztahuje.

18:31 - Praha ruší školní autobusové linky a linky na letiště. Na tiskové konferenci po jednání Bezpečností rady Prahy to oznámil náměstek pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě).

18:25 - V Itálii zemřelo od začátku epidemie nemoci Covid-19 už 631 lidí nakažených koronavirem. Za 24 hodin se přitom počet zvýšil o 168 mrtvých, tedy o 36 procent. Počet infikovaných vzrostl na 10 149, oznámily úřady.

18:22 - Počet obětí koronaviru SARS-Co-2 mimo Čínu přesáhl tisícovku, uvedla agentura AFP

18:21 - Počet nakažených v ČR stoupl na  58, uvedl Radiožurnál.

Nakažených v Česku už je 64, přibylo nejvíc případů za den

Koronavirus

18:20 - Guvernér státu New York Andrew Cuomo oznámil, že se koronavirem nakazilo dalších 39 lidé. Ve státě je celkem 173 případů nemoci Covid-19

18:16 - První případ nemoci Covid-19 byl potvrzen  v Demokratické republice Kongo, která je sužována i ebolou.

18:11 - Potvrzené byly další případy nákazy koronavirem v Česku. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) večer potvrdil celkem 54 nakažených na území republiky.

18:08 - Vláda kvůli koronaviru zavádí další mimořádné opatření. Cizinci, kteří překročí hranice ČR, budou kontrolováni na příznaky infekčního onemocnění s možností udělení karantény. Na twitteru to uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Doposud to bylo možné pouze pro osoby s trvalým či přechodným pobytem v ČR včetně u nás pracujících cizinců. Nyní vláda zavádí opatření i pro turisty.

18:07 -  Mobilní operátor T-Mobile se kvůli opatřením proti šíření koronaviru potýká s nedostatkem ochranných pomůcek pro technické pracovníky, kteří zajišťují provoz sítě. Firma čeká, že to stát vyřeší. Vyplývá to z dnešního vyjádření společnosti.

Firmě například chybí respirátory a dezinfekce pro techniky, kteří spravují síť například v nemocnicích, a pro ty, kteří pracují u zákazníků v domácnostech.

18:00 -  V Česku začal  platit zákaz konání akcí s více než stovkou účastníků.

Opatření, které přijala kvůli šíření koronaviru Bezpečnostní rada státu, je platné do odvolání a vztahuje se na veřejná i soukromá divadelní, hudební, filmová a další představení, stejně tak sportovní či náboženské akce, s účastí přesahující ve stejný čas 100 lidí.

Od rána jsou ze stejného důvody již zakázány návštěvy v lůžkových odděleních nemocnic a domovech pro seniory a od středy budou uzavřeny všechny školy s výjimkou mateřských.

17:26Kvůli zavření škol zůstane doma podle údajů ministerstva zhruba 1,7 milionu dětí a mladých lidí. Téměř milion z nich budou žáci základních škol.

17:22 - Krajská hygienická stanice v Pardubicích v úterý navečer zaznamenala první vzorek koronaviru, jehož nositel se vrátil domů po lyžování v rakouském Dachsteinu. Právu to potvrdila epidemioložka Krajské hygienické stanice v Pardubicích Olga Hégrová.

„Vzorek byl sice ještě odvezen do Národní referenční laboratoře, ale je vysoce suspektní, to znamená zcela určitě bude potvrzen,“ řekla Hégrová. Podle informací Práva je nositelem viru pardubický důchodce. První příznaky se u něj objevily v neděli.

15:39 - Spolkový sněm je připraven uvolnit až miliardu eur (25,6 miliardy korun) na boj proti koronaviru.

15:20 - V Libereckém kraji zatím žádný případ s potvrzeným onemocněním COVID-19 není. Uvedl to Vladimír Valenta, ředitel Krajské hygienické stanice v Liberci. Podle něj hygienici dosud testovali 32 lidí, u všech byly testy negativní.

„Jsou to lidé, kteří se vrátili ze severní Itálie, nebo ti, kteří měli pracovní kontakt s potvrzenými případy ve Španělsku, Německu či ve Spojených státech,“ řekl šéf hygieniků.

Deset rad pro seniory, jak se bránit proti koronaviru

Koronavirus

14:47 - Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) Čína vrátila České republice čtyři tuny humanitárního materiálu, který se na začátku března nevešel do vojenského speciálu. Tento materiál původně darovala Česká republika Číně.

„Čínská strana dnes oficiálně oznámila, že netrvá na transportu do Číny. Tam je situace lepší, materiál je potřeba v České republice na podporu našeho boje proti koronaviru,“ řekl Hamáček a dodal, že se primárně jedná o respirátory, rukavice a ochranné obleky.

14:45 - Poslanec hnutí STAN Petr Gazdík je v domácí karanténě. Minulý týden pobýval v Itálii. Gazdík podstoupil také test na koronavirus, výsledek byl negativní. I přesto se rozhodl zůstat doma

13:45 - Skupinka vojenských zdravotníků z polní nemocnice v Hradci Králové dorazila po třinácté hodině na hraniční přechod v Rozvadově. „Posílíme integrovaný záchranný systém v rámci zabezpečení preventivních opatření proti šíření koronaviru,“ řekla Právu Radomíra Rolniková ze zmíněného tříčlenného týmu, který ve svých řadách nemá lékaře. „Skupiny se budou točit,“ uvedla s tím, že o konkrétní náplni činnosti se bude nyní rozhodovat.

13:41 - Konference biskupů Slovenska respektuje zákaz organizování veřejných akcí. V nejbližších dvou týdnech se v kostelech nebudou konat bohoslužby. Mše se budou vysílat přes rozhlas, televizi a přes internet. Kostely nebudou uzavřeny, věřící se mohou modlit individuálně.

13:08 - Bavorsko jako první spolková země zakázalo akce pro více než 1000 lidí. S opatřením počítají i další německé země. Ekonomové se obávají recese.

Do kina a divadla nesmíte. Do bazénu, fitka, zoo a supermarketu ano

Koronavirus

13:07 - Počet nakažených roste ve Švýcarsku. K úterku jich země eviduje 476, napsal server 20minuten. Tři lidé nemoci Covid-19 podlehli.

Ruší se Febiofest, řada koncertů i filmových premiér

Kultura

13:03 - Síť multikin Cinestar s okamžitou platností ruší veškeré veřejné projekce ve svých 13 pobočkách v celé zemi. Informoval o tom ředitel společnosti Jan Bradáč. Podle něj pokladny všech poboček zůstávají otevřené, aby mohli diváci požadovat vrácení vstupného.

12:50 - V Olomouckém kraji je první potvrzený případ nákazy koronavirem. Zaměstnanec zahraniční firmy byl hospitalizován na infekčním oddělení prostějovské nemocnice.

12:45 - V Íránu je podle úterní bilance nakaženo novým koronavirem přes 8000 lidí a zemřelo 291 lidí. Írán má z blízkovýchodních zemí nejhorší bilanci.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Švýcarská ostraha kontroluje řidiče na hranicích s Itálií.

12:28 - Až do odvolání okamžitě zrušila představení některá pražská divadla s kapacitou sálu přes 100 diváků. Ruší se některé premiéry filmů a na ně navazující distribuce. Do kin tak třeba zatím nepřijde film 3Bobule, který měl mít premiéru ve středu.

12:14 - Národní památkový ústav do odvolání uzavřel památkové objekty s celoročním provozem a odkládá zahájení hlavní návštěvnické sezony na neurčito.

12:07 - V Itálii bude kvůli epidemii koronaviru a souvisejícím ekonomickým problémům pozastaveno splácení hypoték pro jednotlivce a domácnosti. V úterý o tom podle agentury Reuters informovala náměstkyně ministra financí Laura Castelliová.

Záběry z Říma: Italská metropole se proměnila v město duchů

Koronavirus

11:57 - Britské aerolinky British Airways ruší všechny lety do Itálie i z Itálie. Ke stejnému kroku přistoupila i maďarská nízkonákladová letecká společnost Wizz Air. Ta pozastavila navíc rovněž i veškeré lety do Izraele, který přijal v boji s nákazou tvrdá opatření a zavedl povinnou dvoutýdenní domácí karanténu pro všechny, kteří do země přicestují ze zahraničí.

11:50 - Rakousko zakázalo Italům vstup do země, z Itálie evakuuje své občany. Od pondělí se uzavřou univerzity. V zemi je 158 nakažených koronavirem.

11:44 - Ve Středočeském kraji jsou podle hygieniků dva potvrzené případy nákazy novým typem koronaviru. Jeden člověk je z Kladenska, druhý z Mělnicka. Průběh nemoci je u nich mírný a bez komplikací.

11:08 - Kvůli náporu návštěvníků je po oznámení rušení výuky a akcí nad 100 lidí nedostupný web ministerstva zdravotnictví. Úřad to uvedl na Twitteru.

10:50 - Polsko podle agentury také oznámilo zrušení všech hromadných akcí kvůli koronaviru a zároveň země zpřísnila sanitární kontroly na východní hranici.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ulice Říma jsou kvůli koronaviru vylidněnéVideo: AP

9:54 - Rakousko v boji proti nákaze novým koronavirem vydalo varování pro cesty do Itálie. Úroveň varování je na nejvyšším stupni. Rakouským turistům se důrazně doporučuje vrátit se zpět do země.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Koronavirus narušil leteckou dopravuVideo: Reuters

9:45 - V Soulu se nakazilo novým koronavirem 50 zaměstnanců jednoho klientského centra a jejich příbuzných. V Jižní Koreji jde podle nich o nákazu největšího množství lidí na jednom místě. Většina z více než 7500 lidí nakažených v zemi připadá na provincii Kjongsang pukdo a její středisko Tegu. Virus v zemi zabil 54 lidí.

9:43 - Vláda rozhodla o zákazu konání kulturních, sportovních a společenských akcí, kterých by se zúčastnilo více než 100 osob.  Platit začne od 18 hodin. Uzavřeny budou od středy rovněž základní, střední a vysoké školy. Oznámil to premiér Andrej Babiš (ANO).

Vláda zakázala všechny akce nad 100 lidí a uzavřela školy

Koronavirus

9:28 - Zhruba šest stovek hostů hotelu H10 Costa Adeje Palace na Tenerife ho může opustit. Skončila totiž dvoutýdenní karanténa, která byla nařízena poté, co u jednoho z hostů byla potvrzena koronavirová nákaza. V hotelu zůstalo izolováno zhruba 1000 lidí, mezi nimi i šestice Čechů. Pětičlenná rodina se vrátila do ČR už minulý týden, poslední česká turistka během uplynulého víkendu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Polsku zavedli kvůli koronaviru kontroly na hranicíchVideo: AP

Zdravotní roušky jdou na odbyt lépe než drogy, zní z Polska

Koronavirus

9:25 - Státní zdravotní ústav navýšil o dvě laboratoře počet zařízení, která mohou testovat vzorky na koronavir. Nyní jich je deset, z toho dvě soukromá.

9:18 - Výsledky dalších osmi lidí testovaných na koronavirus v Jihočeském kraji nepotvrdily nákazu. Českobudějovická nemocnice prověřovala od začátku 51 případů podezření na koronavirus a všechny byly negativní.

Foto: Xiao Yijiu, ČTK/AP

Prázdná improvizovaná nemocnice ve Wu-chanu (na snímku z 8. března)

9:00 - Mezinárodní federace juda zrušila kvůli koronaviru do konce dubna olympijské kvalifikační turnaje včetně Grand Prix v Antalyi s Lukášem Krpálkem.

8:56 - Zaměstnanec Evropské centrální banky ve Frankfurtu nad Mohanem je nakažen koronavirem. Zhruba stovka jeho kolegů má nařízeno, aby pracovali z domova. Kanceláře byly důkladně dezinfikovány, oznámila banka.

Infikovaného zaměstnance oznámila také Deutsche Bank.

8:04 - Čínský prezident Si Ťin-pching navštívil Wu-chan. Je to jeho první návštěva místa, odkud se rozšířil koronavirus. Má to být znamení, že se situace zlepšuje.

Foto: Gao Xiang, ČTK/AP

Čínští zdravotníci ve Wu-chanu

8:03 - Úterní setkání Andreje Babiše s bavorským předsedou vlády Markem Söderem v Železné Rudě bylo zrušeno. Důvodem je situace kolem koronaviru.

7:37 - Policisté na hranicích zkontrolovali za 24 hodin skoro 36 tisíc aut, 65 vozidel odstavili s podezřením na koronavirus. Do karantény přepravili šest lidí.

7:26 - Německý červený kříž apeluje na dárce krve, aby se neobávali, že by se během darování krve mohli nakazit novým typem koronaviru, napsala agentura DPA. V souvislosti s nákazou se potýkají nemocnice s nedostatkem krve. Nejhorší situace je v Hamburku a Šlesvicku-Holštýnsku.

Itálie v karanténě: Lidé vzali obchody útokem, nakupují jako za války

Koronavirus

7:05 - Česko má už 40 potvrzených případů nákazy koronavirem. Dva nové ohlásil v úterý ráno ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

6:25 - V Římě, Neapoli i v Turíně se v noci na úterý tvořily dlouhé fronty před supermarkety, kam řada Italů vyrazila po ohlášení celostátní karantény kvůli šíření koronaviru.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Italové stojí kvůli koronaviru a karanténě fronty v obchodech.Video: AP/Reuters

6:22 - Premiér Andrej Babiš svolal mimořádné zasedání Bezpečnostní rady státu. Stát oznámí další opatření proti koronaviru.

Česko má další tři případy lidí s koronavirem

Koronavirus

6:21 - Národní zdravotnická komise oznámila, že úřady v pevninské Číně evidovaly za pondělí pouze 19 nových případů nákazy. To je nejmenší nárůst od 20. ledna, kdy Peking začal oznamovat celostátní bilanci. Nejnověji v Číně zemřelo 17 lidí, čímž celková bilance narostla na 3136 mrtvých.

Foto: Xiao Yijiu, ČTK/AP

Prázdná improvizovaná nemocnice ve Wu-chanu (na snímku z 8. března)

5:45 - První potvrzené případy nákazy. Nejnověji jsou to Mongolsko a Burkina Faso. Výskyt nového koronaviru už se potvrdil ve více než 100 zemích a u více než 113 tisíc lidí.

5:30 - Po celém světě zemřelo přes 4000 lidí s koronavirem, uvádí agentura AFP. Další tři mrtvé má Jižní Korea, kde počet nakažených stoupl o 35 na 7513.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám