Hlavní obsah

Jedním z nakažených Čechů je profesor z České zemědělské univerzity

Aktualizováno

V Česku jsou první tři případy nákazy wuchanským koronavirem. Řekl to ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) na tiskové konferenci. Německo eviduje v neděli skokový nárůst počtu lidí s koronavirem, od soboty se jejich počet takřka zdvojnásobil. Další oběti nahlásila Itálie, kde je ohnisko nákazy v Evropě největší.

BEZ KOMENTÁŘE: Pacient s koronavirem na BulovceVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

22:45 - On-line zpravodajství dnes končí, děkujeme za pozornost.

21:03 - TV Nova v neděli uvedla, že jedním z nakažených Čechů je profesor z České zemědělské univerzity, což potvrdila také mluvčí univerzity Karla Mráčková. Podle ní škola zavede opatření, která jí doporučí hygienici.

Muž před návratem do Česka pobýval na univerzitě v italském Udine v přítomnosti jednoho nakaženého kolegy.

19:12 - Premiér Andrej Babiš chce kvůli šíření koronaviru zakázat lety z Milána a Benátek. Navrhne to na Bezpečnostní radě státu. Itálie podle něj nákazu nezvládla.

19:09 - Jihokorejská metropole Soul podala kvůli šíření nového typu koronaviru trestní oznámení na vedení náboženského hnutí Sinčchondži, které viní ze zabití a porušení zákona o infekčních chorobách. Podle vedení Soulu lídři hnutí, považovaného za sektu, nedali úřadům pátrajícím pod možných nakažených jména všech svých členů.

Foto: Lucie Moučková, Novinky

Upozornění Ministerstva zdravotnictví

18:45 - Premiér Andrej Babiš (ANO) na pondělních 7:00 svolal Bezpečnostní radu státu.

18:35 - Do Nemocnice na Bulovku přijely z Ústí nad Labem dva sanitní vozy v doprovodu dvou policejních aut. V jedné sanitce byl převážen i pacient s rouškou na obličeji a byl přijat do nemocnice.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Převoz pacienta s koronavirem z Ústí nad Labem na pražskou Bulovku

18:28 - Úřady ve Francii zavedly doporučení, podle něhož lidé, kteří se v zemi galského kohouta často a rádi při setkání líbají, od toho mají upustit.

18:26 - V Itálii zemřelo dalších pět lidí nakažených koronavirem, počet obětí v této zemi tak stoupl na 34, uvedla ANSA. Nakažených bylo potvrzeno téměř 1700.

Foto: Právo

Pacient s pozitivním nálezem koronaviru byl převezen z ústecké nemocnice na pražskou Bulovku.

18:10 - Zdravotníci v současné době zjišťují, s kým přišla trojice nakažených osob v Česku do kontaktu. Jeden muž pobýval ve vysoce rizikové oblasti Benátsko a cestoval domů autem s rodinou. U něj by rizikových kontaktů mělo být minimum. Další muž byl na univerzitě v italském Udine a poslední pacient, mladá Američanka, v Itálii studuje.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Jeden z nakažených Čechů v infekční sanitce u Nemocnice na Bulovce

18:02 - "Není důvod k obavám, jsme připraveni. Je důležité, aby naši lidé, kteří se vrátí z Itálie a mají příznaky, zůstali doma," prohlásil premiér Andrej Babiš (ANO). "Chtěl bych uklidnit lidi, aby nenakupovali potraviny. U nás to není otázka zásobování. Roušky a respirátory budou potřebovat zdravotníci," dodal Babiš.

17:34 - Podle ředitelky Krajské hygienické stanice se sídlem v Ústí nad Labem Lenky Šimůnkové je v domácí karanténě v Ústeckém kraji dalších deset lidí, kteří nemají ale žádnou vazbu na případ nemocného muže. Souvisí to podle ní s tím, že v části Ústeckého kraje byly prázdniny a řada lidí odjela na dovolenou do Itálie, která je v Evropě nejvíce zasažena novým typem koronaviru.

"Hlásí se nám spousta lidí, co byli v těchto oblastech. Už jsme nějaké domácí karantény dali, budeme v šetření pokračovat dále," uvedla Šimůnková.

17:10 - Izraelské ministerstvo zdravotnictví vyzvalo voliče, aby se nebáli nákazy novým koronavirem a přišli v pondělí volit. Pro lidi v domácí karanténě připravilo speciální volební místností. Podle sobotního průzkumu asi sedm procent voličů zvažuje nejít volit kvůli obavám z koronaviru.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch oznámil výskyt prvních tří případů koronaviru v ČR. Zleva ředitel SZÚ Pavel Březovský, Hana Roháčová, primářka infekčního oddělení Nemocnice Na Bulovce, a hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová.

16:40 - Podle informací Práva pacient, u kterého se v Ústí nad Labem potvrdil koronavirus, byl převezen na pražskou Bulovku. Zdravotníci tak postupovali podle předem daného schématu.

16:18 - „Prosím všechny, aby velmi zvážili, zda jezdit do rizikových regionů na dovolenou. Všichni nakažení byli v severní Itálii. Znovu upozorňujeme na riziko cest do těchto oblastí,” apeloval Vojtěch.

Koronavirus mají v Česku tři lidé. Američanka používala Airbnb a do nemocnice přijela sama

Koronavirus

16:10 - S americkou turistkou, která je izolována na Bulovce, cestovala stejně stará kamarádka z Ekvádoru. I ona byla testována, výsledek byl negativní.

16:08 - Žádný z případů není závažný, uvedl Vojtěch. 

16:06 - Na Bulovce je pacient, ročník 1952, české státní příslušnosti. Dále Američanka, ročník 1999.

V Ústí nad Labem Čech, ročník 1976.

Češi se vrátili z Itálie, v prvním případě z vědecké konference, ve druhém případě z dovolené na lyžích. Američanka tam studuje, přijela do Prahy jako turistka, řekl Vojtěch.

16:03 - „Byly potvrzeny první tři případy koronaviru v Česku,” řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) na tiskové konferenci s tím, že Česko teď posílá vzorky do laboratoře v Berlíně, které mají ještě nákazu potvrdit.

„S největší pravděpodobností jsou to pozitivní případy,” dodal. Dva pacienti jsou v Praze na Bulovce, jeden je v Ústí nad Labem. Pacienti jsou izolováni na infekčních odděleních.

16:02 - Česká televize uvedla, že v České republice se objevily první tři případy nákazy koronavirem.

15:30 - Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) svolal na neděli odpoledne mimořádný brífink ke koronaviru.

15:22 - Populární pařížské muzeum Louvre dnes kvůli novému typu koronaviru zůstalo uzavřené, personál se totiž obává, že by ho návštěvníci mohli infikovat. O dalším postupu v pondělí rozhodne vedení instituce. Francie podle aktuální bilance ze sobotního večera eviduje okolo stovky případů nákazy, žádný z nich ale s muzeem nesouvisí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Opatření proti koronaviru v Jižní KorejiVideo: Reuters

15:19 - Dotazy Pražanů ohledně nákazy novým koronavirem hygienici zodpoví nově na dvou telefonních číslech. Linky 773 782 856 a 773 782 850 zřídila pražská hygienická stanice zejména pro Pražany, kteří se vracejí z Itálie, a v provozu budou do odvolání denně od 09:00 do 20:00.

14:42 - Nejpostiženější německou spolkovou zemí zůstává Severní Porýní-Vestfálsko, kde bylo zaznamenáno 66 případů. Zde nemoc COVID-19, kterou koronavir způsobuje, postihla i čtyři děti ze školky, jejíž vychovatelka se dříve nakazila. Všem se ale daří dobře.

Vrchovaté košíky a prázdné regály i v Německu. Obrat řetězců prudce vzrostl

Koronavirus

13:53 - U pětičlenné české rodiny, která se v pátek vrátila ze španělského ostrova Tenerife, kde byla několik dní v izolaci v hotelu s dalšími turisty kvůli koronaviru, se nákaza nepotvrdila. Po příletu byli vyšetřeni a jejich testy jsou negativní, uvedl na Twitteru ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Po respirátorech sháňka, ale nikdo neví, kdy budou

Koronavirus

12:45 - Počet obětí nové koronavirové infekce vzrostl v Íránu od soboty o 11 na 54. Oznámily to podel agentury Reuters íránské úřady. Od soboty bylo zaznamenáno 385 nových pacientů, celkem tak islámská republika eviduje 978 případů nákazy.

Foto: Borja Suarez, Reuters

Turista v roušce v hotelu na ostrově Tenerife

12:33 - V Německu se počet infikovaných novým koronavirem oproti sobotě takřka zdvojnásobil, ministerstvo zdravotnictví eviduje celkem 117 případů.

12:23 - Rakousko ohlásilo čtyři nově nakažené koronavirem, je mezi nimi německý pár, který se ve vlasti zúčastnil karnevalu. Celkem má Rakousko 14 nemocných.

Až to sem přijde, ven nevyjdu. V Itálii to šlo rychle, vysvětlují lidé velké nákupy

Koronavirus

11:55 - Olomoucká krajská hygienická stanice zřídila kvůli obavám lidí z nákazy novým typem koronaviru speciální telefonní infolinku 585 719 719, bude v provozu až do odvolání denně od 09:00 do 19:00. V kraji v neděli končí jarní prázdniny.

11:54 - Z italského Bergama přiletělo v neděli  do Brna 13 cestujících, nikdo z nich nepotřeboval konzultaci s lékařem kvůli zdravotním problémům v souvislosti s koronavirem v Itálii.

11:52 - Austrálie oznámila první úmrtí v zemi na nový typ koronaviru. Obětí nákazy se stal 78letý muž, který byl do Austrálie evakuován z výletní lodi Diamond Princess, jež byla počátkem měsíce umístěna do karantény u japonských břehů. Svou první oběť koronaviru ohlásilo v neděli také Thajsko, informovala agentura Reuters.

Koronavirus se začal šířit na konci loňského roku v Číně. Postupně se rozšířil do dalších zemí. V sobotu oznámily první úmrtí v souvislosti s nákazou Spojené státy. Guvernér státu Washington Jay Inslee vyhlásil v reakci na zprávu mimořádný stav.

O dalších nakažených i obětech informovaly v neděli Čína i Jižní Korea.

Čína hlásí další desítky obětí koronaviru, v Jižní Koreji přibyly stovky nakažených

Koronavirus

Z vojenského letiště Praha Kbely odletěl v neděli časně ráno armádní speciál s humanitární pomocí do Pekingu. Letoun do Číny veze ochranné pomůcky či dezinfekční prostředky pro boj s novým typem koronaviru. Na pekingském letišti by měl přistát v pondělí, vzápětí se vrátí zpět do České republiky.

„Na palubě českého letadla je pět tun zdravotnického materiálu, který čínské straně na boj proti koronaviru zasílají kraje, města i soukromé firmy,“ uvedlo tiskové oddělení ministerstva zahraničí (MZV). Jde mimo jiné o 780 tisíc párů rukavic, 43 tisíc roušek a respirátorů či 6800 ochranných oděvů.

Foto: Ryu Young-seok, ČTK/AP

Jihokorejský zdravotník v ochranném oděvu

Reklama

Výběr článků

Načítám