Hlavní obsah

O ošetřovné už zažádalo téměř 13 tisíc OSVČ

Právo, bab, svj

O ošetřovné, které pro živnostníky nevyřizují živnostenské úřady, ale ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO), ke středečnímu odpoledni zažádalo 12 614 osob samostatně výdělečně činných (OSVČ). Právu to sdělila mluvčí MPO Štěpánka Filipová.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační snímek

Článek

OSVČ mají nyní stejně jako zaměstnanci nárok na ošetřovné za péči o dítě do 13 let věku či hendikepovanou osobu. Živnostníkům tak bude náležet 424 korun za den, maximální částka je 13 144 korun měsíčně. Žádat mohli od středečního rána.

Finanční podpora se bude vyplácet zpětně, tedy za uplynulý kalendářní měsíc. OSVČ o ni mohou již žádat prostřednictvím inteligentního on-line formuláře.

„Vyřizování žádostí chceme maximálně usnadnit s pomocí inteligentního formuláře, který se dá vyplnit i odeslat on-line. Na webu si také samozřejmě lze najít všechny podrobnosti o „ošetřovném“ pro OSVČ,“ uvedl vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

OSVČ mohou o ošetřovné žádat přes inteligentní formulář

Koronavirus

Jak dále dodal, v dotačním programu, ze kterého se bude ošetřovné živnostníkům platit, je aktuálně k dispozici sto milionů korun. V případě potřeby se částka navýší. Veškeré informace jsou na www.mpo.cz/osetrovneosvc. Zde živnostníci naleznou jak formulář provázaný s aplikacemi, tak pokyny.

„Inteligentní elektronický formulář budou moci OSVČ vyplnit a doručit MPO, které o žádosti bude rozhodovat, třemi způsoby: datovou schránkou, e-mailem s elektronickým podpisem, vytištěný ho poslat poštou. V případě potřeby jsou připraveny podat informaci i obecní živnostenské úřady,“ upřesnila náměstkyně MPO pro hospodářskou politiku Silvana Jirotková.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

O ošetřovné mohou žádat OSVČ, které vykonávají samostatnou výdělečnou činnost hlavní, nemají tedy jiný zdroj příjmů. Zároveň pak v aktuální karanténě v souvislosti s pandemií koronaviru pečují o dítě do 13 let nebo se starají o osobu závislou alespoň ve stupni I.

O ošetřovné mohou živnostníci nyní žádat za kalendářní měsíc březen 2020. Nárok na ně, v případě, že splní požadované podmínky, začíná 12. března 2020, tedy od okamžiku, kdy musel být v České republice v souvislosti s pandemií koronaviru vyhlášen nouzový stav. OSVČ v žádosti vždy označí dny, za které dotaci požaduje.

Reklama

Výběr článků

Načítám