Hlavní obsah

Nový test podle britských vědců trvá pět minut a stojí drobné

Novinky, nčs

Britská společnost Biocel Analytics z Hullu přišla s informací, že vyvinula jednoduchý test na přítomnost nového koronaviru v lidském těle. Výsledek má být známý do pěti minut a testovací sada nemá stát víc než dvě libry (60 korun).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Vědci z různých koutů světa v poslední době usilovně pracují na vymýšlení způsobu, jak pokud možno rychle, efektivně a levně testovat co největší počet lidí na nákazu novým koronavirem. Americká firma Abbott Laboratories například začíná po výjimečném povolení od Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv dodávat od středy test, který má koronavirus v lidském těle odhalit během několika minut.

Podobně rychle by měl virus odhalit i test britských vědců z firmy Biocel Analytics. Test má podle jejich tvrzení trvat maximálně pět minut a jeho další předností je i cena. Ta má být dvě libry (60 korun) za jeden test, jak informovala britská média Daily Mail a Mirror.

O zisk firma nestojí

Vynález britské společnosti funguje na principu infračervené mikrospektroskopie, která dokáže identifikovat a studovat složení chemických látek. Zařízení vytvoří na základě vzorku odebraného z lidských úst jedinečné spektrum „otisků prstů“, které poté na základě algoritmů vyhodnotí jako pozitivní, či negativní.

Británie v začarovaném kruhu: Zdravotníci v izolaci a kriticky málo provedených testů

Koronavirus

Na vývoji pracoval tým profesora Maneeshe Singha pouhý týden. „Nemáme zájem o žádný zisk, jedná se o vědecký průlom. Jsme ve velké krizi, která je někdy přirovnávána k válce. A za války se také musí pracovat rychleji,“ řekl profesor.

Izraelci pracují na dechovém testu na koronavirus

Koronavirus

„Vláda po tom nemusí sáhnout, ale chceme si být jistí, že jim nabídneme možné řešení, které mohou alespoň zvážit,“ vysvětluje Singh, který doufá, že specifické „otisky prstů“ bude možné poslat i do mobilní aplikace, ve které bude algoritmus zabudovaný.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Jestli se dostane test na trh, tak zatím není jisté. Pokud by se však skutečně potvrdila správnost výsledků, například při souběžném testování s běžnou metodou, mohlo by se jednat o skutečný průlom v rámci testování, jehož četnost je v současné době ve Velké Británii velký problém.

Reklama

Výběr článků

Načítám