Hlavní obsah

Novozélandský ministr odjel v karanténě s rodinou na pláž. Jsem hlupák, omlouval se

Wellington

Novozélandský ministr zdravotnictví David Clark vyvezl svou rodinu na pláž, ačkoli v zemi platí karanténa. Později svou chybu veřejně uznal, označil se za hlupáka a nabídl premiérce Jacindě Ardernové rezignaci. Vzhledem ke krizi kolem koronaviru ale odvolán nebyl. Je pouze sesazen v rámci vládní hierarchie a přišel o svou druhou funkci, kterou zastával na ministerstvu financí, informoval server BBC.

Foto: Simon Bullard, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Nový Zéland vyhlásil zákaz vycházení ve středu 25. března, ale Clark hned následující víkend odvezl rodinu na pláž vzdálenou 20 kilometrů od bydliště. Přiznal se k tomu Ardernové, když byl kritizován za jiný prohřešek. Minulý týden totiž vyjel ve své dodávce, na níž má vlastní fotografii, k cyklistické stezce, kde ho někdo vyfotografoval.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

„Lidé se mohou jít ven nadýchat čerstvého vzduchu, a pokud je to potřeba, odjet i na menší vzdálenost, ale požádali jsme, aby se vyhýbali aktivitám spojeným s větším rizikem zranění. Ministr se tím měl řídit,” řekla premiérka.

„V době, kdy po Novozélanďanech požadujeme historické oběti, jsem svůj tým zklamal. Byl jsem hlupák a chápu, že se na mě lidé zlobí,” řekl ke svým prohřeškům Clark.

Ardernová prohlásila, že za normálních okolností by byl odvolán. V současné době ale nelze dělat zmatek ve zdravotnictví, takže Clark zůstává ministrem.

Vědci našli „Achillovu patu” koronaviru

Koronavirus

Za podobný prohřešek v neděli odstoupila šéfka sektoru zdravotnictví skotské vlády Catherine Calderwoodová. Porušila doporučení zdržovat se doma, které sama vydala pro obyvatele, a dva víkendy vyjela do svého venkovského domu.

Omezení platná na Novém Zélandu předpokládají, že lidé zůstanou v karanténě nebo izolaci doma s výjimkou nezbytných přesunů. Pohyb venku je povolen za podmínky, že bude bezpečný. Na Novém Zélandu se koronavirem nakazilo 1160 lidí a jeden člověk tam zemřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám