Hlavní obsah

Nově nakažení na Vysočině se infikovali na hasičské zábavě

Čtveřici nově nakažených koronavirem na Vysočině spojuje účast na hasičské oslavě v obci Kynice na Havlíčkobrodsku. Tři ženy a jeden muž jsou v domácí karanténě a mají pouze mírné obtíže. V pondělí to uvedli zástupci krajské hygienické stanice a obce.

Článek

Oslava dobrovolných hasičů se podle starostky Jaroslavy Smetanové konala 7. března. Alena Dvořáková, ředitelka protiepidemického odboru z krajské hygienické stanice, ČTK řekla, že jedním z účastníků oslavy byl někdo z Prahy, kdo byl na koronavirus pozitivní.

„Nemocnými jsou příbuzní muž a žena a dále dvě ženy, které jsou také příbuzné. Údajně měli lehké příznaky, ale jsou velmi masivně osídleni virem,” řekla Dvořáková. Testování lidí z oslavy podle ní zřejmě bude pokračovat.

Foto: Mapy.cz

Kynice

V karanténě jsou v obci další lidé včetně starostky, které byla nařízena v pátek, nebo místostarosty. Oba jsou členové krizového štábu a prostřednictvím telefonů a počítačů pracují dál. Snaží se zajišťovat lidem informace, jsou připravení zorganizovat i pomoc těm, kteří by potřebovali například nakoupit.

Jak se chovat v karanténě, radí psycholožka

Koronavirus

Obec Kynice má asi 90 obyvatel. Je bez občanské vybavenosti. Nemá obchod, mateřskou ani základní školu.

Prvního nemocného potvrdily na Vysočině testy 10. března. Muž se vrátil z Itálie. Později se nemoc projevila i u jeho partnerky. Oba se podle Dvořákové léčí v domácí karanténě.

V České republice bylo ráno 298 potvrzených případů COVID-19, na Vysočině se jedná o šest případů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám