Hlavní obsah

Nová naděje? Dva pacienti mohou po podání experimentálního léku dýchat bez ventilátoru

Novinky, jem
New York

Dva američtí pacienti trpící plicním selháním vyvolaným nemocí Covid-19 mohli být odpojeni od plicních ventilátorů pouhé dva dny poté, co jim lékaři zkusili podat nový lék původně určený pro HIV pozitivní a onkologicky nemocné. V sobotu o tom informoval server Daily Mail.

Foto: HZS

Ilustrační foto

Článek

Dvěma pacientům infikovaným virem SARS-CoV-2, který stojí za současnou pandemií, lékaři zkusmo podali experimentální lék Leronlimab v naději, že by tím mohli zastavit tzv. cytokinovou bouři, což je příliš prudká reakce imunitního systému na virovou nákazu. Právě ta může paradoxně pacienty v konečném důsledku připravit o život.

Šíření koronaviru může napomáhat znečištěné ovzduší, tuší vědci

Koronavirus

Na to, aby mohli lékaři s jistotou říci, že lék Leronlimab skutečně zabírá, je ještě brzy. Prozatím byl podán jen sedmi pacientům v kritickém stavu na jednotce intenzivní péče.

Dva již nicméně bylo možné odpojit od ventilátorů a u dalších dvou bylo zaznamenáno zklidnění zápalu plic. Nelze ovšem vyloučit, že by se jejich stav zlepšil i bez podání experimentálního léčiva.

Vojtěch: Nastává kritická fáze epidemie

Koronavirus

Pandemie nového koronaviru už si celosvětově vyžádala téměř 29 tisíc životů. Nakazilo se přes 618 tisíc lidí a téměř 136 tisíc lidí už se z nemoci zotavilo. V Česku je evidováno přes 2500 nakažených, 11 obětí a 11 vyléčených.

Reklama

Výběr článků

Načítám