Hlavní obsah

Nic nám nechybí, zní z uzavřených Kynic, kde nemají ani prodejnu

Právo, pch

„Jsme v pořádku, nic nám nechybí,“ slušně, ale zároveň s přesvědčivostí v hlase odkázal Právo s dotazy na dny příští místostarosta obce Kynice na Havlíčkobrodsku Tomáš Francl. Pro vesnici s 90 obyvateli platí od pondělního dopoledne karanténa kvůli koronaviru. Nákaza se tam rozšířila po oslavě mezinárodního dne žen 7. března.

Foto: Libor Plíhal, ČTK

Informace o karanténě na dveřích hasičské klubovny v obci Kynice na Havlíčkobrodsku

Článek

Vesnička nedaleko Ledče nad Sázavou s necelou stovkou obyvatel, kde není ani prodejna, nyní horečně zajišťuje všechno, co je třeba pro fungování obce v rámci krizového řízení.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Kynice se pro svět zavřely v pondělí před polednem. Více než týden poté, co se zhruba padesátka lidí sešla na oslavě pořádané místními hasiči. Akci navštívil podle krajské epidemioložky Aleny Dvořákové účastník z Prahy, který měl pozitivní test na koronavirus. A v pondělí se potvrdily čtyři případy nákazy v Kynici.

V úterý se do vesnice na testování ostatních chystá speciální výjezdová skupina krajské záchranky.

Hygienici zcela uzavřeli Kynice, kde se virus rozšířil na hasičské zábavě

Koronavirus

Vesnice Kynice leží na krajské páteřní silnici spojující Ledeč nad Sázavou s hlavním tahem I/38. Místo se tak musí objíždět, přístupové cesty stráží pět policejních hlídek. Dovnitř ani ven se až na výjimky nikdo nedostane.

Jednou z takových výjimek je místní farmář, který zaměstnává v péči o mléčný skot vesměs lidi odjinud. Štěstím je, že areál s několika sty kusy dobytka na okraji obce má vlastní přístupovou cestu, která umožňuje přístup tak, aby zaměstnanci nepřišli s Kynickými do kontaktu.

Foto: Libor Plíhal, ČTK

Obec Kynice na Havlíčkobrodsku

„Policie má seznam, pouští tam lidi podle občanky,“ řekl majitel farmy. Do té má přístup i svozová cisterna, její řidič nadojené mléko čerpá sám. Dovážet je potřeba i krmivo.

„Organizace života v obci je nadále v kompetenci místní samosprávy. Jsem v kontaktu s paní starostkou. Odběrová skupina záchranky na místo doveze mj. dvě stovky roušek, tak aby občané měli možnost improvizované ochrany. Domlouváme případnou dodávku potravin. O její termínové potřebnosti bude paní starostka informovat,“ uvedl hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek.

Lidé v karanténách tápou. Léčí se slivovicí a paralenem a čekají na hygienu

Domácí

Podle místostarosty Francla obdržela obec řadu nabídek pomoci, váží si toho, ale zařizování má v těchto chvílích při omezeném počtu lidí nad hlavu.

„Lidi jsou tu zásobení. Individuální potřeby se řeší předávkou na hranicích katastru, a to přes příbuzné nebo obec; zatím ale moc takových případů nebylo. To se bude řešit spíš příští týden,“ zmínil v rychlosti místostarosta.

Uzavřenou oblast kolem Uničova a Litovle hlídá 160 policistů. Lidé se je snaží obejít

Koronavirus

Jak se žije v místě odříznutém od světa, se prý novináři mají zeptat až za několik dnů, až se všechno vyřídí a usadí. „My vám odtud neutečeme,“ zasmál se Tomáš Francl.

Reklama

Výběr článků

Načítám