Hlavní obsah

Newyorské nemocnice se potýkají s přívalem nemocných

– New York

Pohotovosti přeplněné pacienty, které sužují neustálé záchvaty kašle. Postele vmáčknuté kdekoli, kde je kousek místa. Přepracovaní, nevyspalí doktoři a sestry, kteří dostávají na příděl jednu obličejovou masku denně a ničí je starost o tenčící se počet dostupných plicních ventilátorů. Taková je realita uvnitř newyorských nemocnic, které se staly ohniskem koronavirové krize v zemi – a vypadají jako uprostřed válečné zóny, napsala agentura AP.

Foto: David Ryder, Reuters

Nakažených novým typem koronaviru neustále přibývá

Článek

V New Yorku přibývá nakažených pětkrát rychleji než ve zbytku země a zdravotníci se vystavují riziku ve snaze zastavit vlnu nemoci, která každým dnem nabývá na síle. Čelí přitom nedostatku potřebného vybavení, místo něhož se jim dostává jen zatím nesplněných slibů federální vlády.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Pacienti se nejprve objevovali jen s mírnými symptomy sahajícími od rýmy po slabou horečku a strachem, že se nakazili kononavirem. To se minulý týden obrátilo a nyní do nemocnic proudí mnohem nemocnější pacienti, kteří potřebují intenzivní péči.

Američanka přišla kvůli koronaviru dočasně o několik smyslů

Koronavirus

„Jsou to lidé s vážnými dýchacími problémy, které je třeba intubovat a umístit na jednotku intenzivní péče,“ řekl McGreevy. „Věděli jsme, že to přijde. Viděli jsme to v Itálii a na dalších místech, takže jsme na to byli připravení. A teď to zažíváme.“

Byznys se brzy znovu rozjede, ujišťuje Trump. Odborníci si trhají vlasy

Koronavirus

„Ještě před týdnem byla představa, že bychom mohli napodobit Itálii, dost absurdní. Dneska už ne,“ uvedl hlavní chirurg Kolumbijské univerzity doktor Craig Smith.

„Nezpomalujeme to. A samo se to zrychluje,“ řekl guvernér Andrew Cuomo, který předpověděl, že stát může být jen dva týdny od krize, kdy JIP bude potřebovat 40 tisíc lidí. Takový příval by ale zahltil nemocnice, které nyní mají v celém státě jen 3000 lůžek na jednotkách intenzivní péče.

Američané mapují koronavirus v kanalizaci, vylučuje se stolicí

Koronavirus

Guvernéra popudila poznámka prezidenta Donalda Trumpa, že by Američané měli být připravení se v řádu týdnů vrátit do práce v zájmu ekonomiky. Tím by ale v zásadě obětovali životy starších a nejzranitelnějších obyvatel, řekl Cuomo. A neodpustil si rýpnutí do federální vlády, která se chválila za to, že poslala městu čtyři sta zoufale potřebných plicních ventilátorů z národních zásob. „Co budu dělat se 400 ventilátory, když jich potřebuju 30 tisíc?“ zeptal se.

Trump přiznal, že pandemie bude pro Američany náročnou zkouškou, čínský virus ale porazí

Koronavirus

Khalid Amin, lékař Metodistické nemocnice v Brooklynu, v úterý vyšetřoval sedm pacientů s nemocí Covid-19 ve věku 25 až 72 let. Nemoc všechny postihla stejným způsobem – od únavy až po způsob, jakým lapají po dechu při sebemenším pohybu.

Jeden z pacientů, kterému je něco přes 50 let, měl problém dojít necelé čtyři metry z koupelny do postele. „Nedostává se vám dechu?“ zeptal se ho Amin. A následovala tak slabá odpověď, že ji sotva slyšel, přestože od něj byl jen několik desítek centimetrů: „Ano.“ O několik okamžiků později stetoskop přiložený na pacientových zádech prozradil stejné výmluvné zvuky, jaké už Amin slyšel u jiných pacientů: „Zní to jako praskání, když muchláte papír.“

Brazilský prezident zkritizoval opatření proti koronaviru jako politiku spálené země

Koronavirus

Podle úterní bilance bylo ve městě New York diagnostikováno s nákazou koronavirem téměř 14 800 lidí a více než 2800 z nich muselo být hospitalizováno – z toho více než 600 na jednotkách intenzivní péče (JIP).

Na město New York připadá více než polovina všech případů zjištěných ve státě New York, který je v USA nejvíce postižený koronavirem. Celkový počet obětí v New Yorku stoupl na 192 a oficiální činitelé, guvernérem počínaje, varovali, že bude hůř, než začne být lépe.

Reklama

Výběr článků

Načítám