Hlavní obsah

Nevídané záběry. Benátky kvůli koronaviru zejí prázdnotou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Benátky

Epidemie koronaviru srazila italský cestovní ruch do kolen. Památky a místa zájmu, kde kvůli turistům za běžných okolností není k hnutí, už přes týden zejí prázdnotou. Může za to strach ze šíření nemoci, kterou už se zejména v Benátsku a Lombardii na severu Itálie nakazily stovky lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Oblíbené turistické destinace v Itálii kvůli obavám z koronaviru zejí prázdnotouVideo: Reuters

 
Článek

Na záběrech, které v pátek zveřenila agentura Reuters, je vidět prázdné náměstí Svatého Marka v Benátkách. Číšníci bezradně stojí nad prázdnými stolky zahradních restaurací. Hrstky lidí, kteří se do ulic Benátek i přes paniku vypravili, si kryjí obličej rouškou.

V Lombardii, kde se ocitlo v karanténě na 50 tisíc lidí, je situace ještě horší. Školy zůstaly zavřené, nepromítá se v kinech a úřady ve snaze zastavit šíření nemoci Covid-19 zakázaly pořádání veřejných akcí.

Koronavirus může ještě překvapit, má pandemický potenciál, varoval šéf WHO

Koronavirus

„Lidé nevycházejí z domovů, pracujeme na půl plynu,“ svěřil se agentuře Reuters zelinář, který se představil jako Ali.

Ulice jsou prázdné i v Milánu, více než milionové metropoli Lombardie, kde lidé v panice vykupují obchody s potravinami, jinak ale nevycházejí, pokud to není nezbytně nutné. Jako první obyvatelé vykoupili dezinfekce, čistidla, gumové rukavice, jednorázové rukavice a dezinfekční gely. Pak začali košíky plnit i potravinami.

Foto: Renata Brito, ČTK/AP

Náměstí sv. Marka v Benátkách (na snímku z 25. února)

Kromě trvanlivých surovin lidé v Miláně úplně vykoupili maso, brambory, uzeniny, zeleninu, ale především vodu, píše server deníku Corriere della Sera. V jednom z obchodů se podařilo nakupujícímu naložit do jednoho nákupního vozíku šest balení po šesti lahvích o objemu 1,5 litru. Celkem si tedy odvezl 54 litrů vody.

Benátky ruší kvůli koronaviru karneval, v Itálii je v domácí karanténě přes 50 000 lidí

Evropa

Z regálů mizí i toaletní papír, šampony, zubní pasty, cukrovinky, čokolády, ale nezapomíná se ani na domácí mazlíčky. Žrádlo pro psy a kočky se kupuje ve velkém.

Reklama

Výběr článků

Načítám