Hlavní obsah

Nedělejte nájezdy na obchody, není to třeba, apeluje Babiš na Čechy

Premiér Andrej Babiš (ANO) v rozhovoru pro Českou televizi důrazně požádal občany České republiky, aby nepodnikali nájezdy na obchody s potravinami a nedělali si doma zásoby, není to podle něj potřeba a jen to komplikuje situaci. Obchody s potravinami podle něj vláda nikdy nezavře, ani kdyby byla celá země kvůli koronaviru v karanténě.

BEZ KOMENTÁŘE: Poloprázdné regály v obchodechVideo: Novinky

 
Článek

„Chtěl bych poprosit všechny naše občany, aby nenakupovali potraviny,“ odpověděl Babiš na dotaz, co by veřejnost měla nebo naopak neměla v současné situaci dělat ke zpomalení viru.

Přehledně: Jak je na tom váš kraj a okres v počtu testovaných a nakažených

Koronavirus

„U mě v zasedačce sedí všechny řetězce. Prosím vás, i kdyby došlo k tomu, že vyhlásíme karanténu na celou Českou republiku, tak i v takovém případě vždycky budeme mít potraviny. Nenakupujte potraviny, není k tomu nejmenší důvod,“ apeloval Babiš.

Později po schůzce se zástupci řetězců Babiš na Twitteru upřesnil, že jsou zásobeny na 95 procent.

Obchody podle něj kvůli lidem, kteří si dělají zásoby, kolabují a pokladní nápor nezvládají.

Češi vzali obchody útokem

Koronavirus

„Nikdy nezavřeme obchody s potravinami ani lékárny a drogerie,“ ujistil Babiš. Není podle něj důvod, aby všichni panikařili.

Nouzový stav

Vláda ve čtvrtek vyhlásila nouzový stav, v rámci kterého jsou například zakázány akce o větším počtu lidí než 30, restaurace musí zavírat už ve 20:00 a zavřené musí zůstat kluby, divadla, ale i například fitness centra. Omezeno je také cestování za hranice, to se ale kvůli zásobování netýká nákladní dopravy. Obchodů ani supermarketů se omezení netýká.

Co se smí a nesmí po vyhlášení nouzového stavu

Koronavirus

Lidé v reakci na opatření vlády na mnoha místech vyrazili do obchodů, aby si udělali zásoby ve velkém. Velký zájem kupujících hlásí i e-shopy.

Prázdné regály v jednom z obchodůVideo: čtenář Novinek

Reklama

Související témata:

Související články

Češi vzali obchody útokem

Lidé se ve čtvrtek odpoledne, po vyhlášení dalších mimořádných opatření proti šíření koronaviru, vrhli do obchodů a nakupují zásoby ve velkém. Velký zájem...

Výběr článků

Načítám