Hlavní obsah

Němci zvažují vyjmutí imunních lidí z restrikcí

Právo, DPA, ČTK, nek

Německo připravuje rozsáhlou studii, která má ukázat, kolik lidí zotavených z nákazy koronavirem je vůči infekci už imunní a mohlo by se tak i v podmínkách pokračujících restrikcí v plném rozsahu zapojit do pracovního procesu.

Foto: Pool, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Experti z Helmholtzova institutu pro výzkum infekcí v dolnosaském Braunschweigu hodlají do projektu zapojit 100 tisíc dobrovolníků. Krevními testy chtějí ještě během dubna zjistit, zda a do jaké míry se u nich vytvořily příslušné protilátky, přičemž kontroly by se v pravidelných časových odstupech opakovaly.

To by umožnilo sledovat další postup pandemie a ulehčit rozhodování o tom, kdy opět otevřít školy nebo povolit velká shromáždění lidí při kulturních a sportovních akcích. Pokud vše půjde podle plánu, mohly by první výsledky výzkumu být k dispozici koncem dubna.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

„Ti, kteří jsou imunní, by mohli získat potvrzení, něco jako očkovací průkaz, který by je opravňoval k vynětí z restrikcí,“ řekl profesor Gérard Krause, šéf epidemiologického oddělení Helmholtzova institutu.

V několika zemích se však již objevily případy lidí, kteří byli prohlášeni za zdravé, ale nákaza se u nich objevila znovu. Zatím přitom není jasné, zda se tito lidé podruhé znovu nakazili, anebo zda se virus v těle na čas natolik utlumil, že nebyl detekován, dokud se nevrátil s novou silou.

Důvěra ve vládu Merkelové prudce stoupla

Zahraniční

V Německu mezitím pokračuje strmý nárůst počtu infikovaných. Podle pátečních informací státního Institutu Roberta Kocha (RKI) stoupl počet za den o 6174 na 79 696. Zemřelo celkem 1017 lidí. Nejpostiženějšími regiony jsou Bavorsko, Bádensko-Württembersko a Severní Porýní-Vestfálsko. [celá zpráva]

Expert: Nejdříve otevřít školy

Šéf světové lékařské asociace (WMA) Frank Ulrich Montgomery je přesvědčen, že vrchol epidemie v Německu přijde kolem Velikonoc. Stejně jako kancléřka Angela Merkelová má za to, že s uvolňováním přijatých opatření bude možné začít až v okamžiku, kdy se počet případů bude zdvojnásobovat jen každých deset až 14 dnů.

V Itálii i v USA už dávají nemocným s Covid-19 plazmu vyléčených

Koronavirus

Montgomery také míní, že než se znovu nastartuje naplno hospodářství, měly by se otevřít školky a školy. Právě děti a mladiství jsou totiž koronavirem nejméně ohroženi. Proto je podle něj v pořádku, když nemoc prodělají dříve a vytvoří si proti ní ochranné látky. Navíc pak už nebudou představovat v tomto ohledu hrozbu pro prarodiče, kteří patří k nejrizikovější skupině.

Tomu, že se velká část společnosti koronavirem nakazí, se podle šéfa WMA nedá zabránit. Opatřeními se dá ale dosáhnout toho, aby epidemie nepřetížila německé zdravotnictví.

Reklama

Výběr článků

Načítám