Hlavní obsah

Nelžete o nových případech, varoval čínský premiér místní úřady

– Peking

Předseda čínské vlády Li Kche-čchiang varoval úřady v jednotlivých oblastech, aby netajily nové případy nákazy koronavirem. Uvedl to ve středu v době, kdy se postupně otevírá provincie Chu-pej a její středisko Wu-chan, kde epidemie propukla. Čína už týden uvádí každý den jen desítky nových případů s tím, že v naprosté většině jde o importované případy u lidí, kteří se vrátili do ČLR ze zahraničí.

Foto: Wang Shen, ČTK/AP

Hasiči dezinfikují nádraží v I-čchangu v provincii Chu-pej

Článek

Li při pondělní schůzi výboru pro boj s nemocí Covid-19 naléhal na správce jednotlivých provincií a oblastí, aby informovali pravdivě o nově potvrzených nákazách. „Nezatajujte zprávy v zájmu udržení počtu nových případů na nule,“ vyzval premiér šéfy místních úřadů. Citoval při tom experty, podle kterých Covid-19 jen tak nevymizí jako SARS v roce 2003.

Varoval, že i když se epidemii ve Wu-chanu a v provincii Chu-pej podařilo zastavit, je tu stále riziko dalších ohnisek. „Musíme si uvědomit, že preventivní opatření, tedy včasná detekce, nahlášení, izolace a léčba, zastaví v určitých oblastech epidemie a předejdou většímu rozšíření,“ řekl Li.

Čínská čísla vyvolávají nedůvěru

Čína od půlky minulého týdne uvádí až na jednu výjimku nulový počet domácích případů, všichni nově nakažení jsou lidé, kteří se vrátili z ciziny. Odborníci i místní obyvatelé to však zpochybňují s tím, že Čína zřejmě upřednostňuje zotavení hospodářství před úplným potlačením nemoci. Objevila se podezření na manipulaci s údaji, protože úřady nechtějí zařazovat do hlášení asymptomatické případy.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Těch se bojí i Steven Hsu, který strávil dobu izolace mimo Wu-chan u rodiny. Raději zůstávají všichni doma a chodí jen s těhotnou ženou na předporodní kontroly. V místní nemocnici je pořád hodně lidí a většina má masky. „Vidím, že každý je pořád velmi opatrný,“ vypověděl.

„Obávám se lidí, kteří byli propuštěni a později měli pozitivní testy. Nulový pročet případů může být vylhaný,“ svěřila se listu The Guardian paní Tang.

Ve Wu-chanu se nakazil lékař. Omezení pohybu přitom mají skončit

Koronavirus

Postupný konec izolace

Čína tento týden začala s postupným zmírňováním izolace provincie Chu-pej a jejího správního střediska Wu-chanu, kam už přijela tisícovka dělníků a kde lidé bez nákazy mohou chodit ven.

Po dvou měsících ve Wu-chanu uvolňují karanténu

Koronavirus

Izolace Wu-chanu má skončit 8. dubna. Paní Tang sdělila listu The Guardian, že není optimistická. Podle ní je v ulicích pořád výrazně méně lidí než dřív. Myslí si, že cestovat je nebezpečné a rizika trvají.

Anketa

Důvěřujete čínským statistikám, které uvádějí pokles nových případů nákazy koronavirem?
Ano
15,1 %
Ne
84,9 %
Celkem hlasovalo 12768 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám