Hlavní obsah

Nečekaný zvrat v Japonsku. Případů rekordně přibývá

Právo, mcm

Japonsko bylo dáváno za příklad země, která i bez drastických opatření a rozsáhlého testování dokázala hrozbu rozsáhlé epidemie Covid-19 odvrátit. Nyní se zdá, že radost byla předčasná – denní přírůstek v počtu lidí nakažených koronavirem přesáhl v Japonsku o víkendu stovku.

Foto: Koji Sasahara, ČTK/AP

Muž v roušce v Tokiu

Článek

„Japonsko se zatím drží jen tak tak. Jsme v kritickém stadiu. Je třeba, abychom byli připraveni na dlouhý boj,“ přiznal premiér Šinzó Abe. Ten přislíbil bezprecedentní opatření na podporu ekonomiky, zatím však stále nevyhlásil nouzový stav v zemi.

Nemocných přitom přibývá, hlavně v Tokiu a také ve středisku pro tělesně postižené v prefektuře Čiba.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

I když školy jsou již zavřené a velké sportovní i kulturní akce zrušeny, veřejné prostory i doprava ve většině země nepodléhají žádným povinným restrikcím.

Japonsko zatím hodlá zpřísnit kontroly na hranicích. Někteří experti soudí, že Japoncům stačí dodržovat kulturní zvyklosti, jako je klanění místo podávání rukou, rozšířené využívání ochranných masek a časté mytí rukou.

Jiní si myslí, že kvůli slabému testování bude výbuch epidemie v přestárlém Japonsku ničivý. V zemi bylo v pondělí na 1900 nakažených a 56 mrtvých.

Reklama

Výběr článků

Načítám