Hlavní obsah

Koronavirus mají v Česku tři lidé. Američanka používala Airbnb a do nemocnice přijela sama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nákaza Covid-19, způsobená novým koronavirem, se objevila poprvé v Česku. Nakaženi jsou dva muži a jedna mladá žena z USA, hospitalizováni byli v pražské Nemocnici na Bulovce. Nákaza se bude ještě jednou potvrzovat v Berlíně.

BEZ KOMENTÁŘE: Pacient s koronavirem na BulovceVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Kvůli oznámení nákazy svolal na neděli odpoledne ministr zdravotnictví mimořádný brífink. Muž, ročník 1952, pobýval na univerzitě v italském Udine, kde byl na konferenci. U jednoho jeho italského kolegy byla nákaza prokázána, Čech byl poté se stejnými obtížemi hospitalizován v Praze na Bulovce.

TV Nova v neděli uvedla, že jde o profesora z České zemědělské univerzity, což potvrdila také mluvčí univerzity Karla Mráčková. Podle ní škola zavede opatření, která jí doporučí hygienici.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Jeden z nakažených Čechů v infekční sanitce u Nemocnice na Bulovce

Jedním z nakažených Čechů je profesor z České zemědělské univerzity

Koronavirus

Dalším případem je mladá žena z USA, ročník 1999, která studuje v Miláně a nejdříve byla vyšetřena v Motolské nemocnici a s pozitivním nálezem byla poté převezena na Bulovku. Její stejně stará kamarádka z Ekvádoru má rovněž zdravotní obtíže. U ní byly testy negativní a budou opakovány v pondělí.

Dívka přitom dorazila do nemocnice po vlastní ose, což je v případě nákazy nevhodné. Miloslav Ludvík, ředitel motolské nemocnice, která cizinku přijala, uvedl, že k nim spolu s kolegyní dorazily v sobotu kolem desáté hodiny večerní. Podle něj neměly možnost se potkat s jinými pacienty. Přišly k recepci urgentního příjmu, kde je sklo, mluvily se sestrou, která měla službu, a ve chvíli, kdy zjistila podrobnosti, tak jim řekla, aby si vzaly roušky, a byly nasměrovány na speciální box, popsal České televizi.

Že je zapotřebí přejít na systém odběrů, uvedl v neděli premiér Andrej Babiš, podle něhož o tom budou v pondělí jednat i zástupci krajských hygienických stanic a záchranných služeb.

Babiš také vyzval všechny hotely, ubytovny nebo provozovatele Airbnb, aby prověřovali, kdo u nich bydlí. Nakažená Američanka podle premiéra využívala právě Airbnb. "Taky se vydala sama do nemocnice a to nechceme," podotkl Babiš.

Foto: archiv Nemocnice Na Bulovce, Právo

Infekční oddělení Nemocnice Na Bulovce.

Třetím nakaženým je Čech, ročník 1976, který se vrátil z lyžařské dovolené v Itálii, konkrétně z Auronzo di Cadore v oblasti Benátsko, což je rizikový region. Cestoval autem s manželkou a čtyřmi dětmi, které jsou zatím bez příznaků, ale byly umístěny do domácí karantény.

Muž byl původně hospitalizován v nemocnici v Ústí nad Labem, kam jej dovezla manželka, poté byl podle informací Práva převezen na Bulovku. Večer do nemocnice přijely dva sanitní vozy v doprovodu dvou policejních aut. V jedné sanitce byl převážen i pacient s rouškou na obličeji a byl přijat do nemocnice.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Více informací nebude podle Vojtěcha ministerstvo poskytovat s ohledem na ochranu pacientů. U všech tří je průběh nemoci mírný. To potvrdila i primářka infekčního oddělení na Bulovce Hana Roháčová: „Jejich klinický stav je dobrý, neukazují se žádné komplikace.”

Testy na koronavirus v neděli proběhly celkem u 13 lidí, z nich tři byly pozitivní.

Podle hlavní hygieničky Evy Gottvaldové vše probíhá v souladu s předpisy, nyní budou vyhledáváni a vyšetřováni lidé, kteří s nakaženými přišli do kontaktu.

Podle ředitele Státního zdravotního ústavu Pavla Březovského byl objednán transport z Berlína, který přijede pro vzorky a ty budou v Německu opět potvrzovány. Výsledky mají být zřejmě v pondělí večer.

„Chtěl bych ujistit naše občany, že děláme všechna opatření, aby bylo zabráněno šíření. Orgány ochrany veřejného zdraví pracují v maximálním pohotovostním režimu. Prosím ještě jednou všechny občany, aby zvážili cestování do oblastí zasažených nákazou, a pokud to není nezbytně nutné, aby do těchto regionů nejezdili,“ doplnil Vojtěch.

Reklama

Výběr článků

Načítám