Hlavní obsah

Domovy pro seniory nejsou na péči o nakažené připravené, virus se může dál šířit

• Aktualizováno

Sociální služby si stěžují, že mají minimum ochranných pomůcek. V dosavadních dodávkách se ně zatím nedostalo, protože přednost dostává zdravotnictví. Domovy upozorňují, že pokud se budou muset starat o nakažené s mírným průběhem, jak jim nařídilo ministerstvo zdravotnictví, nákaza se bude rychle šířit.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD)

Článek

Zástupci paliativní péče tvrdí, že personál domovů nejenže nemá ochranné prostředky, ale na péči o nakažené koronavirem ani není nijak vyškolen. "Pokud vůbec je personál vybaven dostatečným množstvím ochranných pomůcek, pak rozhodně není školen ve správném oblékání a svlékání či bezpečné manipulaci. Není zde přítomen lékař, který by nesl odpovědnost za patřičná karanténní opatření," uvedl šéf Asociace poskytovatelů hospicové paliativní péče Robert Huneš.

Podle něj hrozí, že pak se onemocnění začne rychle šířit a hrozí kolaps těchto služeb.

Maláčová: Ministerstvo zdravotnictví nefunguje

Podle průzkumu Asociace poskytovatelů sociálních služeb (APSS) nemá respirátory nejvyšší třídy FFP3 nebo například ochranné obleky k dispozici 90 procent sociálních služeb. Část nemá ani respirátory nižší třídy či dostatek roušek. Podle ministryně práce Jany Maláčové je nutné zajistit personálu domovů dostatek ochranných pomůcek, aby zařízení mohla dál fungovat.

„Potřebujeme, aby ochranné pomůcky - nejen roušky a respirátory, ale i ochranné obleky a brýle - okamžitě dorazily (do sociálních služeb). Potřebujeme, aby ministerstvo zdravotnictví v tomto zabralo, aby domovy byly chráněné," reagovala na výsledky průzkumu v České televizi Maláčová.

V rozhovoru pro Seznam Zprávy dokonce řekla, že systém ministerstva zdravotnictví nefunguje. „Můžou to napálit ministru zdravotnictví, ale nevím, co to vyřeší. Nefunguje. Vidíme to na všech případech. Vidíme to na všech situacích. Evidentně nefunguje ani ten postup ze strany ministerstva zdravotnictví,” řekla.

Vláda nemá kapacity na plošné testování seniorů v ústavech

Koronavirus

Nesouhlasí ani s tím, aby nakažení nemocí Covid-19 zůstávaly v domovech. Vojtěch v pátek uvedl, že každý domov musí vyčlenit prostor pro shromažďování nakažených, podle Maláčové ale ne vždy takové prostory mají.

"Registrujeme několik domovů, kam se nákaza dostala... V tuto chvíli se to týká šesti zařízení po celé České republice," uvedla ministryně.

Nákaza se objevila například v domovech pro seniory v pražské Michli či na Chodově. Někteří klienti skončili v nemocnici, dvě pacientky zemřely. Hlavní hygienička Jarmila Rážová dnes řekla, že obě zařízení přijala řadu opatření a obyvatelé s nákazou jsou nyní v nemocnici.

Kraje: O distribuci by se mělo starat jen vnitro

Kraje v souvislosti s distribucí ochranných pomůcek žádají, aby je distribuovalo pouze ministerstvo vnitra. Nyní distribuce spadá pod resorty vnitra, zdravotnictví, zemědělství a dopravy.

"Bohužel, do centrálních dodávek si sahá mimo systém, kdo chce, a pak se nestačíme divit, že nejkvalitnější respirátory jsou k dispozici profesím, které z našeho pohledu nejsou v první linii v kontaktu s pozitivními pacienty," řekl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám