Hlavní obsah

Na Slovensku se konala mše, faráři i věřícím hrozí pokuta

– Slovensko
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Ve slovenském městě Hlohovec se v sobotu konala mše, které se zúčastnilo asi 40 věřících. Kněz tím porušil zákaz konání bohoslužeb během pandemie koronaviru a hrozí mu pokuta ve výši až 20 tisíc eur (téměř 546 tisíc korun).

Foto: TV Markíza

Kněz sloužil mši během zákazu shromažďování, který platí v rámci opatření proti šíření koronavirové nákazy.

Článek

Pokuta ve výši 1659 eur (přes 45 tisíc korun) hrozí také věřícím, kteří se mše zúčasnili. Televize Markíza uvedla, že kněz i věřící měli roušky, ale někteří účastníci seděli v kostele těsně vedle sebe a bezpečnou vzdálenost nedodržovali ani při svatém přijímání.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Děkan tvrdil, že mše se konala při dodržení přísných bezpečnostních opatření. „Daná situace nás mrzí. Pana děkana jsme upozornili, že jeho snaha být k dispozici jednotlivcům vytváří takovéto situace a musí najít způsob, jak tomu zabránit. Mít například v kostele službu, která do sakrálního prostoru nepustí najednou větší počet lidí,“ uvedl Dušan Kolenčík z trnavského arcibiskupského úřadu.

Nepovolenou mši už řeší slovenská policie a podnět podstoupila úřadu veřejného zdravotnictví. „V těchto dnech se zaměřujeme na dodržování nařízení ústředního krizového štábu. Platí to i na zákaz shromažďování lidí v kostelech,“ řekla trnavská policejní mluvčí Martina Kredatusová.

Kdo může, ať si vezme své seniory domů, prosí plzeňský hejtman

Koronavirus

Velikonoce bez mší

Slovenští biskupové vydali prohlášení, že letos nebudou sloužit mše ani na Velikonoce. „Velikonoce budou letos bez přímé účasti věřících. Jsme ve výjimečné situaci, jakou jsme dosud nezažili,“ uvedl předseda Konference biskupů Slovenska Stanislav Zvolenský.

Požádal kněze, aby byli věřícím stále k dispozici. „Nemůžeme se setkávat, ale máme telefon, rozhlas, televizi a internet. Zůstaňme lidem nablízku. Hledejme způsoby vzájemné podpory,“ dodal Zvolenský.

Reklama

Výběr článků

Načítám