Hlavní obsah

V pražské LDN má koronavirus již většina pacientů. Nákazu tam podle Vojtěcha nejspíš zavlekl personál

Novinky, ber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na oddělení následné péče v pražské Thomayerově nemocnici se nakazila koronavirem již většina pacientů. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) tam nový typ onemocnění zavlekl personál. Ze stejného oddělení byl i 75letý muž, který ve středu zemřel na onemocnění Covid-19, způsobované novým typem koronaviru.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch s rouškou

Článek

„Na oddělení dlouhodobě nemocných je nakažená již většina pacientů. Nákazu tam pravděpodobně zavlekl personál, někdo se asi nakazil vně nemocnice,“ sdělil ve čtvrtek na tiskové konferenci po jednání vlády ministr Vojtěch.

Některé sestry se ale podle ministra nakazily až od pacienta, který byl v nemocnici hospitalizován. Jednalo se o 75letého muže s koronavirem, který nakonec ve středu zemřel.

Zemřel šestý pacient nakažený koronavirem

Koronavirus

Personál byl přitom podle Vojtěcha proti nákaze dostatečně chráněn a měl dostatek ochranných prostředků.

„Otázkou je, jak je možné, že se tam nákaza tak moc rozšířila. Prověřovat to teď bude hygienická stanice v Praze,“ sdělil ministr.

Podle epidemiologa Romana Prymuly, který je náměstkem ministra zdravotnictví a šéfem Ústředního krizového štábu, již nehrozí, že by se nákaza dále šířila. „Lidé byli izolováni a monitorujeme jejich stav,“ řekl ve čtvrtek.

V pražské nemocnici, kde zemřel muž s koronavirem, je nakaženo 13 seniorů

Koronavirus

V České republice byl ke středečnímu dopoledni koronavirus potvrzen u 1775 lidí. Zemřelo šest nakažených.

Jednou z obětí je i 95letý muž z domova v Praze-Chodově, uvedla ČTK. Pražská radní Milena Johnová (Praha Sobě) ve čtvrtek informovala, že v domově se nakazili koronavirem dva klienti a u dalších dvou panuje podezření na nákazu. V domově začalo testování všech klientů i personálu a byla zpřísněna již zavedená bezpečnostní opatření.

Reklama

Výběr článků

Načítám