Hlavní obsah

Mrtví senioři v postelích, o které se nikdo nepostará. Tak vypadají pečovatelské domovy ve Španělsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Doslova hororové scény odhalili španělští vojáci v mnoha domovech pro seniory. Během dezinfekce těchto objektů a jejich okolí objevili mrtvoly seniorů, kterých si nikdo delší dobu nevšímal, a umírající seniory, o něž se nikdo nestaral, uvedla televize RTVE, deník El Mundo a mnohá další média. Situaci potvrdila také ministryně obrany Margarita Roblesová.

Foto: Susana Vera, Reuters

Španělští vojáci, kteří pomáhají s dezinfekcí prostor a prostranství.

Článek

„Vojáci viděli seniory, zcela opuštěné, dokonce i mrtvé v jejich postelích,“ řekla Roblesová v pořadu televize Telecinco. „Budeme postupovat důrazně a absolutně nekompromisně, pokud jde o péči o seniory v těchto zařízeních,“ dodala.

Pacienti leží na zemi, Madrid nezvládá příval nakažených

Koronavirus

Od pondělí pomáhá armáda v 73 domovech pro seniory ve 149 oblastech s dezinfekcí prostor a okolí domovů. Právě pečovatelské domovy patří k místům, kde se nákaza koronavirem rychle šíří.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Během dezinfekčních prací vojáci odhalili opuštěné seniory, z nichž mnozí zemřeli na svých lůžkách, a další nakažení tam leželi bez jakékoliv pomoci. V domovech nebyl personál ani žádné hygienické prostředky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pacienti leží v přeplněných nemocnicích ve Španělsku na chodbách na zemiVideo: Reuters

Šéf WHO: Pandemie sílí, musíme přejít do protiútoku

Koronavirus

Armáda nesdělila, v jakých regionech odhalila tyto děsivé skutečnosti, faktem ale je, že se prošetřuje například pečovatelský dům Monte Hermoso v Madridu, kde zemřelo jeho 20 obyvatel, a seniorský dům Ciudad Real, kde skonalo 15 jeho obyvatel. Podle Roblesové bylo zahájeno vyšetřování kvůli možnému zanedbání péče.

Španělsko patří po Itálii mezi nejpostiženější evropské země koronavirovou nákazou. V zemi je přes 35 tisíc potvrzených případů nákazy, obětí je dosud 2311.

Reklama

Výběr článků

Načítám