Hlavní obsah

Mrazivé záběry. Průlet plícemi zdevastovanými koronavirem

Novinky,

Video pořízené lékaři nemocnice v americkém Washingtonu odhaluje, jak přesně koronavirus SARS-CoV-2 poškodil plíce vážně nemocného amerického pacienta (59). Tyto děsivé záběry vycházející z 360stupňového snímku skutečných zdevastovaných plic přitom pocházejí z doby jen několik dní poté, co muž nejevil žádné příznaky, píše zpravodajská stanice CNN.

BEZ KOMENTÁŘE: Vědci ukázali plíce zdevastované koronavirem ve virtuální realitěVideo: The George Washington University Hospital

 
Článek

Pacient byl do nemocnice Univerzity George Washingtona v americkém hlavním městě převezen 18. března ve vážném stavu, jak uvádí nemocnice na svém webu. Byl tam dopraven z jiné nemocnice poté, co jeho počáteční příznaky (horečka, kašel, dušnost) rychle eskalovaly.

Přitom krátce předtím jevil jen mírné příznaky. A ještě o pár dní dříve neměl příznaky žádné.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Lékaři pomocí speciální technologie pořídili kompletní záběry jeho plic, které nyní můžeme vidět v trojrozměrné podobě.

Video upravené softwarem pro virtuální realitu ukazuje, jak se infekce v plicích rychle šíří, čímž způsobuje jejich rozsáhlé a potenciálně i dlouhodobé poškození. To je jasně vidět v podobě zelených pruhů znázorňujících zakalenou a poničenou tkáň.

Jinak zdravý pacient musí být na přístrojích

„Pacient trpí nemocí Covid-19 a jeho plíce nefungují správně,” konstatoval podle CNN vedoucí chirurg Keith Mortman z George Washington University Hospital, která 3D video zveřejnila.

Lékař zdůraznil důležitou okolnost, že 59letý pacient, který má podle snímků takto rozsáhle poškozené plíce, je jinak zdravý a kromě vyššího krevního tlaku žádnými obtížemi netrpěl. Vzhledem k tomu, jak vážný jeho stav je, potřebuje pacient ventilátor, který mu pomáhá dýchat. Ale ani to nestačí. Musí mít také další přístroj, který pro něj zajišťuje oběh a okysličování krve.

„Toto není žádný sedmdesátník či osmdesátník se špatnou imunitou nebo diabetik, kromě vysokého krevního tlaku opravdu nemá žádné další významné zdravotní problémy. Jenže kdybychom dané záběry pořídili zase za týden, nelze vyloučit, že zánětlivý proces by byl zase o něco horší," upozornil lékař.

Děsivá devastace. Lékař ukázal, co dokáže koronavirus udělat s plícemi mladého člověka

Koronavirus

Co může koronavirus s plícemi jinak zdravého a třeba i mladého člověka udělat, demonstroval nedávno už belgický lékař Ignace Demeyer na snímku z počítačové tomografie. Ukazuje na něm postižená místa plicní tkáně, v nichž se hromadí tekutina. Jedná se o zánětlivý výpotek, který tělo produkuje v rámci boje s infekcí.

„Ty snímky jsou jednoduše děsivé. Ti lidé se mohou zotavit, ale jejich životy jsou v nebezpečí. Jedná se o mladé lidi, sportovce a nekuřáky,“ citoval Demeyera belgický server Libre.

Co ukázaly pitvy obětí koronaviru? Zlikvidoval jim plíce

Koronavirus

Nová 3D vizualizace z USA poskytuje samozřejmě ještě detailnější představu, co se uvnitř plic děje. Samotný mechanismus poškození plic při napadení novým koronavirem poodhalily původně pitvy pacientů, kteří nemoci podlehli v Číně. Ukázalo se, že pokud nemoc Covid-19 z horních cest dýchacích pronikne do plic, může vyvolat fibrózu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám