Hlavní obsah

Ministři financí se částečně shodli na plánu pro oživení ekonomik

Ministři financí zemí Evropské unie se ve čtvrtek dohodli na tom, že země eurozóny budou moci k oživení ekonomik stižených koronavirovou krizí využívat záchranný fond ESM (Evropský stabilizační mechanismus) . Po videokonfereci euroskupiny to oznámilo několik ministrů. Shodu na vydání společných dluhopisů, o které stály zvláště nejpostiženější země jako Itálie a Španělsko, naproti tomu ministři nedosáhli.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

O dalších možných nástrojích mají podle nich rozhodnout lídři unijních zemí.

Podle francouzského ministra financí Bruna Le Maira dospěli ministři k „excelentní dohodě”, která umožní zemím okamžitě využít půl bilionu eur (14 bilionů Kč) z ESM. Obdobná částka by měla být k dispozici později v novém fondu pro zotavení ekonomik. O jeho financování však kvůli vzájemným neshodám ministři nerozhodli.

Podle šéfa euroskupiny Mária Centena budou moci země eurozóny čerpat z ESM úvěry až do výše dvou procent svého hrubého domácího produktu. Pokud využijí tyto peníze pro zdravotnictví nebo koronavirovou prevenci, nebudou muset splňovat žádné obvyklé podmínky pro využívání financí z tohoto fondu. Pro dlouhodobější oživení hospodářství však zcela nepodmíněné čerpání, které navrhovaly země jižního křídla eurozóny, možné nebude.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám