Hlavní obsah

Platy zaměstnanců, kteří jsou doma, proplatí firmám stát

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Vláda bude přispívat firmám na mzdy, aby nepropouštěly zaměstnance. Ve čtvrtek o tom rozhodla vláda. Opatření vyjde asi na 1,1 miliardy korun.

Záznam: TK po jednání vládyVideo: ČTK

 
Článek

„Rozhodli jsme o náhradách za karanténu. Všem firmám to uhradíme. Jejich zaměstnanci dostanou 100 procent mzdy a my firmám uhradíme 80 procent,” řekl po jednání vlády premiér Andrej Babiš (ANO).

„Vláda bude přispívat firmám na mzdy, aby nepropouštěly zaměstnance. Jedná se o ochranu zaměstnanosti, o ochranu pracovních míst,” uvedla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Ošetřovné i pro OSVČ a pro děti až do 13 let, schválila vláda

Koronavirus

„Bude to v případě karantény, k dnešnímu dni evidujeme 24 tisíc karantén. Druhá část programu Antivirus se týká všech firem, které jsou dotčeny rozhodnutím vlády a musely ukončit svoji činnost. Zde mají tyto firmy povinnost kvůli překážce na straně zaměstnavatele vyplácet 100 procent mzdy. A stát jim refunduje 80 procent této částky,” vysvětlila Maláčová.

Opatření se podle Maláčové dotkne 100 tisíc lidí a státní kasu to vyjde zatím na 1,1 miliardy.

Vláda také rozhodla, že stát doplatí ošetřovné za celou dobu uzavření škol rodičům dětí do 13 let, kteří zůstali doma. Návrh nového zákona dostane Sněmovna, probrat by ho měla v úterý.

Ošetřovné se nyní vyplácí devět dnů na děti do deseti let, samoživitelkám a samoživitelům pak až 16 dnů na školáky do 16 let.

Premiér na tiskové konferenci uvedl, že opatření a celou situaci ohledně koronaviru bude v pátek večer řešit s prezidentem Milošem Zemanem.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Opoziční ODS ve čtvrtek vyzvala vládu, aby přijala opatření, která by pomohla daňovým poplatníkům.

„Lidé mají dnes strach nejen o své zdraví, ale také se bojí, z čeho zaplatí nájem nebo hypotéku. V této chvíli musí přijít stát a jasně říci, že v tom nikoho nenechá, že pomůže. Proto chceme zavést rychlou pomoc všem, například 15 000 korun podpory pro všechny postižené současnou krizí. O balíčku ekonomických opatření chceme jednat s vládou,“ uvedl šéf ODS Petr Fiala.

Česko v nouzovém stavu. Firmy i lidé si pomáhají

Koronavirus

ODS také navrhuje, aby došlo ke zmrazení všech půjček fyzických i právnických osob. Lidé ani firmy by tak do konce roku nemuseli půjčky vůbec splácet.

„OSVČ by pak měl stát pomoci jednorázovou kompenzací ve výši 30 tisíc korun. Stát prostě nesmí nechat lidi ani firmy ve štychu,“ tvrdí předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Reklama

Výběr článků

Načítám