Hlavní obsah

Matovič se vzdal premiérského platu, půjde do fondu vzájemné pomoci

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Slovenský premiér Igor Matovič (OLaNO) ve středu ohlásil založení fondu vzájemné pomoci pro řešení individuálních životních problémů souvisejících se šířením koronaviru. Do fondu budou přispívat ministři a vládní poslanci. Matovič se ve prospěch fondu vzdá celého premiérského platu.

Foto: David W Cerny, Reuters

Igor Matovič, předseda hnutí OLaNO

Článek

Předseda vlády vyzval také opoziční poslance, aby do fondu přispěli. „Chceme ukázat naši sounáležitost s lidmi. Z fondu vzájemné pomoci budeme řešit individuální případy,“ řekl premiér na tiskové konferenci.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

„Žijeme ve velmi těžkých časech a nevíme, jak dlouho to bude trvat. Zákony nedokážeme pomoci každému člověku. V zákonech se nedá opsat každá situace. Na takovéto případy myslí vzájemná solidarita a lidskost,“ dodal Matovič.

Předseda parlamentu Boris Kollár (Jsme rodina) vyzval, aby do fondu přispívaly také firmy.

Blackout na tři týdny

Premiér připustil možnost totálního „vypnutí“ země na tři týdny v zájmu úspěšného boje s koronavirem. „Opatřeními jsme oddálili vrchol. Stojíme teď před rozhodnutím, zda se vydáme touto cestou a budeme mít stovky obětí, nebo učiníme krátký proces,“ řekl Matovič, který o možném blackoutu diskutuje s odborníky.

Čaputová jmenovala koaliční vládu premiéra Igora Matoviče

Evropa

„Jednou cestou je, že ekonomicky budeme umírat. Nebo uděláme s virem krátký proces jako ve Wu-chanu, kde drastickými opatřeními dosáhli eliminování viru,“ konstatoval předseda slovenské vlády. V takovém případě by stát podle Matoviče musel zajistit zásobování občany armádou.

Reklama

Výběr článků

Načítám