Hlavní obsah

Máme infekci pod kontrolou, hlásí Berlín

Právo, DPA, nek

Německo dostává epidemii koronaviru pod kontrolu, omezení volného pohybu, shromažďování a další restrikce přinášejí úspěch. Prohlásil to v pátek spolkový ministr zdravotnictví Jens Spahn, který za obzvlášť povzbudivý označil fakt, že už od 12. dubna jsou v SRN denní počty vyléčených lidí vyšší než nově nakažených.

Foto: Fabian Bimmer, Reuters

Jens Spahn, spolkový ministr zdravotnictví

Článek

„Dostáváme epidemii pod stále větší kontrolu. Můžeme říci, že opatření přinesla úspěch,“ řekl Spahn. Jeho slova potvrdil státní Institut Roberta Kocha (RKI), když oznámil, že Německo dosáhlo „skutečně dobrého průběžného výsledku“. Tzv. reprodukční číslo šíření infekce pokleslo z počátečních pěti na 0,7.

Můžeme říci, že opatření přinesla úspěch
Jens Spahn, spolkový ministr zdravotnictví

„Znamená to, že v průměru ne každý infikovaný automaticky nakazí další osobu,“ vysvětlil ředitel RKI Lothar Wieler.

Roušky zůstanou jen doporučením

Německo mezitím chystá postupné uvolnění restrikcí, i když každá spolková země bude postupovat podle vlastního scénáře, stejně jako tomu bylo při jejich zavádění.

Například od 4. května by se měli postupně vracet žáci do škol a otevřít obchody s plochou menší než 800 metrů čtverečních, prodejny aut, kol a knihkupectví. Některé regiony jako Sasko, Durynsko nebo Severní Porýní-Vestfálsko ale chtějí školy otevřít ještě dříve.

Statistika: Německo
nakažení: 133 830
oběti: 3868
vyléčení: téměř 82 tisíc

Platí také dohoda, že do 31. srpna zůstanou zakázané veškeré velké akce. Šlesvicko-Holštýnsko ale chce už od 3. května povolit za jistých podmínek shromáždění až pro tisíc lidí. Naproti tomu Bavorsko zvažuje, že se letos neuskuteční tradiční pivní slavnosti Oktoberfest.

„Jsem velmi, velmi skeptický,“ nechal se slyšet bavorský premiér Markus Söder.

Povinnost nosit roušky na veřejnosti Německo nechystá.

Německo otevírá část obchodů, děti se do škol vrátí na počátku května

Koronavirus

Premiant Rakousko

Omezující opatření uvolňuje také Rakousko. V zemi se už otevřely menší prodejny a obchody pro kutily, větší obchody a kadeřnictví mají následovat 1. května.

Alpská republika registruje 14 527 případů nákazy koronavirem, přičemž 410 lidí v souvislosti s infekcí zemřelo. Vyléčilo se 9704 pacientů, což Rakousko řadí na první místo v EU, pokud jde o podíl uzdravených na celkovém počtu nakažených (necelých 67 procent).

Zapouzdřené Česko: Srovnání otevírání obchodů a služeb se zahraničím

Koronavirus

Rakouské úřady se mezitím chystají otestovat na koronavirus všechny zaměstnance i obyvatele pečovatelských ústavů pro seniory. Má jít celkem o 130 tisíc lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám