Hlavní obsah

Málo roušek? V Liberci použijí i ubrusy z hejtmanského plesu

Právo, Michael Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Sto osmdesát ubrusů, které ještě před třemi týdny posloužily při pokrytí stolů na hejtmanském plese, teď v Liberci pomůže v boji s koronavirem. Liberecké hejtmanství je totiž nechá vyprat a dobrovolníci, kteří se úřadu sami hlásí, z nich ušijí roušky.

Foto: Krajský úřad LK

Podomácku vyrobená rouška, kterou na Liberecku slouží jako předloha pro dobrovolníky.

Článek

„Látka se pro obdobné účely používala i v minulosti a dá se opakovaně vyvařit. Není to samozřejmě úplně ideální pomůcka z pohledu koronaviru, ale je to minimálně určitá bariéra a je lepší chodit s něčím přes nos a ústa, než vůbec bez ničeho,“ řekl hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK).

Krajský úřad už v předchozích dnech vyzval, aby se mu přihlásili obyvatelé, kteří by zvládli roušku ušít. „Ozvalo se spoustu firem, ale i velké množství maminek, které se snaží to, třeba jen po jednotkách nebo desítkách kusů, vyrábět, a my to budeme distribuovat,“ uvedl hejtman.

První desítky kusů ústenek a roušek, jež dobrovolníci vyrobí, mají být k dispozici už během pondělního odpoledne. Jako první je podle Půty dostanou ústavy sociální péče, které zatím vůbec nic nemají.

Chybí nám milion respirátorů, přiznal Vojtěch

Koronavirus

Dobrovolníci se úřadu hlásili ještě během nedělního odpoledne. Řada z nich nabízí, že to ze své vlastní látky budou šít úplně zadarmo, jiní si podle Daniely Majerové, která rouškové dobrovolníky v Liberci koordinuje, říkají o určité částky. Kraj jedná se všemi.

„Většinou šijí ze svých materiálů, ptají se, zda mají dělat jednu nebo dvě vrstvy, nebo zda to může mít gumičky. Tak jim radíme, ať používají stoprocentní bavlnu, nejlépe bez gumiček, protože gumičky vyvařovat nemůžete, a pokud všijí dovnitř ještě jednu vrstvu, tak super,“ vylíčila Majerová.

I bavlněná rouška může pomoci. Návod, jak si ji doma ušít

Koronavirus

Domácí výroba roušek je podle hejtmana Půty jedním z důsledků kritického nedostatku ochranných pomůcek „Sehnat ochranné pracovní pomůcky nejen pro zdravotnický personál, poskytovatele sociálních služeb, policii, hasiče, ale i prodavačky a řidiče ve veřejné dopravě je něco, co se vládě ČR opravdu nepovedlo. Jdeme proto vlastní cestou a jednáme se všemi kontakty,“ řekl Půta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám