Hlavní obsah

Maláčová navrhla zvýšit ošetřovné

Právo, Jakub Svoboda

Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) ve středu navrhla navýšení ošetřovného kvůli zavřeným školám z 60 na 80 procent základu příjmu. „A to již od 1. dubna tohoto roku, to znamená zpětně,“ sdělila Právu Maláčová.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD)

Článek

Mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Kristýna Křupková později upřesnila, že ministerstvo už připravilo příslušnou novelu. „Tu posíláme ještě dnes do eKLEP a v pátek to dáme k rychlému projednání vládě tak, aby to příští týden mohlo jít do Sněmovny,“ řekla Právu.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Knihovna eKLEP je určena pro meziresortní připomínkové řízení a pro jednání vlády.

Děti do 13 let

Od 25. května by mohli začít chodit do školy žáci prvního stupně, pokud se pro to jejich rodiče rozhodnou. „Pokud děti nesplní regulace ministerstva školství od 25. května a nebudou chodit do školy, tak budou mít na ošetřovné nárok,“ uvedla Maláčová.

Návrat všech dětí do školy v červnu nedoporučujeme, říká hlavní hygienička

Koronavirus

U druhého stupně základních škol zůstane nárok na ošetřovné po celou dobu uzavření škol automaticky. O dávku mohou žádat rodiče dětí do 13 let, kteří s potomky zůstali doma. Nárok na ošetřovné mají i lidé, kteří se doma starají o postižené členy rodiny po uzavření stacionářů a dalších sociálních služeb.

Vláda nařídila zavřít školy od 11. března, v obavách před nákazou koronavirem se však rozhodla zavřít i řada mateřských školek. I na děti z nich se podpora státu vztahuje.

Kurzarbeit nejsou závody. Na každého se dostane, říká Maláčová

Domácí

„V tuto chvíli evidujeme celkem 71 951 přijatých žádostí o ošetřovné z důvodu uzavření školských zařízení a dalších zařízení v důsledku mimořádných opatření,“ řekla ve středu Právu mluvčí České správy sociálního zabezpečení Jitka Drmolová.

Reklama

Výběr článků

Načítám