Hlavní obsah

Letoun s rouškami a respirátory bude mít zpoždění, přiletí až večer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pardubice

Ukrajinský letoun An-124 Ruslan, který do Česka dopraví z Číny víc než 100 tun zdravotnického materiálu, dorazí na letiště v Pardubicích až večer. Původně se počítalo, že přiletí kolem poledne. Přílet se podle ministerstva obrany ale o několik hodin opozdí kvůli časově náročné nakládce zásilky roušek, respirátorů a dalších pomůcek, které budou sloužit na ochranu před novým koronavirem.

Na letišti Václava Havla přistálo v pátek letadlo s rouškamiVideo: Aktu.cz

 
Článek

"Naložit 100 tun materiálu může chvíli trvat a v Číně jim to dalo pěkně zabrat. Proto se posouvá plánovaný přílet letounu An-124 Ruslan. V Pardubicích by měl přistát někdy ve večerních hodinách. O přesném čase budeme informovat," uvedlo ministerstvo ráno na twitteru.

Zlínští hygienici i přes odpor vlády zveřejnili počty nakažených v jednotlivých obcích

Koronavirus

Zdravotnický materiál z Číny má v sobotu ráno do Česka na pražské letiště dovést také další letadlo společnosti China Eastern, má to být sedm milionů roušek.

Na nedostatek roušek a respirátorů si stěžovaly některé nemocnice i sociální služby.

Ruslan by měl do Česka z čínského Šen-čenu spolu s těmito ochrannými prostředky dopravit také například ochranné obleky či brýle. "Ukrajinský Ruslan doveze pět milionů roušek, dva miliony respirátorů, 200 000 rychlotestů, 120 000 ochranných obleků a 80 000 brýlí," informoval ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Milion respirátorů

Další lety obřího letounu jsou podle něj naplánovány na příští týden na úterý a pátek.

První zdravotnický materiál přivezl z Číny armádní speciál v noci ze středy na čtvrtek, když přepravil 150 000 rychlotestů na koronavirus.

Na ulici na sebe křičí, na sítích lynčují nakažené, líčí mladý pár život v uzavřené Litovli

Koronavirus

V pátek přistálo v Praze letadlo společnosti China Eastern s 1,1 milionu respirátorů. V následujících šesti týdnech by měla ochranné pomůcky pravidelně přivážet tři letadla čínských aerolinek týdně. Materiál se ukládá v centrálním skladu u Pardubic, odkud se rozváží dál do krajů.

Stát si rovněž objednal celkem sedm letadel u tuzemské společnosti Smartwings. První dvě odletěla už ve čtvrtek, dosud však stojí na letišti v Novosibirsku, kde měla naplánované mezipřistání. Čekají na volné místo na šanghajském letišti, což potrvá nejspíš do neděle.

Reklama

Výběr článků

Načítám