Hlavní obsah

Letenky do Číny? Ekonomická třída teď stojí jako business class

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Některé letenky do Číny značně nabyly na ceně. A lidé, kteří se v době pandemie pokoušejí vrátit do vlasti, si teď za ekonomickou třídu v letadle připlatí, jako kdyby cestovali v business class. Píše o tom server Independent.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Aerolinky po celém světě značně zeštíhlily své linky a snížily i kapacity. V mnoha případech to vedlo k navýšení cen letenek. Číňané, kteří se zasekli v zahraničí a snaží se dostat do vlasti, tak nemají příliš jinou možnost než si zaplatit větší částku než obvykle.

Je to i případ studenta Masona Čchüana, který se vracel ze středozápadu Spojených států amerických. Za letenku s Air China utratil 34 tisíc jüanů, což je téměř 120 tisíc korun. Tedy téměř pětinásobek normální ceny. „Potom, co nám ve škole řekli, že všechny hodiny si odbudeme on-line, rozhodl jsem se vrátit domů,“ popsal pro server South China Morning Post.

Aerolinkám to nepomůže

List dále uvedl, že průměrné ceny letenek z Itálie, Španělska, USA nebo Íránu, tedy zemí, které mají největší nárůst nakažených, se k 15. březnu v porovnání se začátkem měsíce zvýšily až o 150 procent. Důvodem je uzemňování letů a omezené prostředky a kapacity.

Dnes hotely, zítra nemocnice pro nakažené. Ubytovací zařízení našla nové využití

Koronavirus

Jenny Liuová, která cestovala z New Yorku do Šanghaje se společností EVA Air, zaplatila za letenku do business class o 30 procent vyšší cenu. „Bála jsem se, zda se mi dostane dobré péče a léčby, kdybych onemocněla,“ uvedla žena. Stát New York je se stejnojmennou metropolí nejvíce postiženým místem v USA.

Podle Šena Siao-fenga, analytika společnosti Huatai Securities, ale zdražení letenek nepřinese společnostem nijak velký prospěch. Zatímco lety mimo Čínu budou spíše prázdné, opačným směrem naopak plné. Vzhledem k nákladům na obě cesty aerolinky ale zřejmě nezaregistrují, že by jim navýšení cen letenek výrazně pomohlo, a ve výsledku stále přijdou o spoustu peněz.

Například v USA byla ale před dvěma týdny situace úplně jiná. Server CNBC napsal, že ceny letenek první březnový týden spadly průměrně o 14 procent, přičemž na některých linkách mohlo dojít k poklesu cen až o 70 procent. Nešlo přitom jen o vnitrostátní lety, ale i ty mezistátní. Server Scott’s Cheap Flights upozorňoval například na letenky do Peru za 292 dolarů (7200 korun) nebo na Bali za 436 dolarů (10 800 korun).

Koronavirus v peněženkách: Zdraží ovoce a léky, zlevní pražské byty a čínské restaurace

Koronavirus

Podle serveru CNBC se dá obecně předpokládat, že ceny letenek spadnou, týká se to ale zejména budoucích měsíců. Brzké lety bývají obecně nákladné, zdražení kvůli koronaviru se však zřejmě promítá jen na některých linkách.

Problémy s předraženými letenkami potkaly v minulých týdnech i některé Čechy vracející se domů ze zahraničí. Redakce ví o několika čtenářích, kteří byli nuceni si kvůli nedostačujícím kapacitám letadel a zeštíhlení linek pořídit letenky i za 100 tisíc korun na osobu. A nejednalo se ani o přímé lety, které jsou i normálně mnohem dražší než při jednom a více přestupech.

Reklama

Výběr článků

Načítám