Hlavní obsah

Lékař z Prahy se vrátil z Itálie nakažený, ještě dva dny ordinoval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jeden z nakažených novým koronavirem v Česku pracuje jako lékař v Praze. Vrátil se ze severní Itálie. Potvrdil to ve čtvrtek večer mluvčí pražských hygieniků Zbyněk Boublík. Lékař po návratu ještě dva dny ordinoval.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ) začal kvůli koronaviru své autobusy a tramvaje dezinfikovat ozonem.

Článek

Zdravotní sestra z lékařovy ordinace podle mluvčího připravuje seznam všech pacientů, se kterými nakažený pracoval během dvou dnů, kdy měl jen lehké zdravotní potíže.

Mluvčí Nemocnice Na Bulovce Simona Krautová potvrdila, že doktor s nemocí COVID-19 je v jejich péči.

„Kontakty takzvané první linie jsou zdravotní sestra a rodina,” uvedl k nemocnému lékaři Boublík. Všichni lékařovi pacienti budou podle něj kontaktováni a hygienici je poučí o tom, že mají sledovat svůj zdravotní stav.

„Podle momentálních informací s většinou pacientů daný lékař neměl těsný kontakt. Příslušná opatření budou přijímána postupně v závislosti na vyhodnocení míry rizika kontaktu s jednotlivými pacienty,” dodal mluvčí.

Brit nakažený koronavirem: Byla to nejhorší nemoc, jakou jsem kdy prodělal

Koronavirus

V Česku je zatím 12 lidí s potvrzenou nákazou COVID-19. Ve čtvrtek přibyly čtyři nové případy. Dva byly v kontaktu s dříve nakaženými, mužem z Děčína a ženou z Prahy 6. Další dva s pozitivním výsledkem testů jsou Ital a Čech, oba přijeli z Itálie. Ital přicestoval podle České televize z Val Gardeny, Čech podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) z lyžařského střediska Passo Tonale.

Reklama

Související témata:

Související články

Koronavirus zmutoval do dvou typů

Čínští vědci, kteří studují ohnisko nemoci způsobené novým koronavirem SARS-CoV-2, identifikují dva jeho kmeny, což naznačuje, že virus již nejméně jednou...

Výběr článků

Načítám