Hlavní obsah

Lékař: Ventilátory stačí, nebude-li nával pacientů

Právo, Jan Martinek

Česko má na jednotkách intenzivní péče zatím 2080 plicních ventilátorů, další stovky začnou vyrábět české firmy a mají přijít i z Číny. Personálu na obsluhu ventilátorů má nyní ČR dostatek, pokud nedojde ke katastrofě, řekl Právu zástupce primáře na oddělení intenzivní péče a vedoucí oddělení pro pacienty s Covid-19 pražské Nemocnice Na Františku Petr Kováříček.

Foto: ČTK

Plicních ventilátorů je zatím dostatek.

Článek

ČR má podle vládních činitelů dostatek plicních ventilátorů na to, aby zvládla propuknutí epidemie. Má ale i dostatek personálu schopného je obsluhovat?

V tuto chvíli to vypadá, že je na tom ČR dobře, zásoby ventilátorů i počty personálu jsou dostačující. Nikdo ale nedokáže odhadnout, jaká bude situace za čtrnáct dní a jaká bude začátkem května. Jestli vypukne katastrofa italského typu, nebo jestli to bude probíhat víceméně v klidu. Dá se ale říci, že pokud nával pacientů nebude obrovský, tak tyto zásoby máme.

Jak moc musí být personál proškolený, aby mohl ventilátor obsluhovat? 

V ideálním případě by to měl být člověk, který má atestaci v oboru intenzivní péče. Přístroje běžně obsluhují i určité typy internistů, specialisté na plicní onemocnění a infektologové. Obsluha plicního ventilátoru je jednoduchá, musíte ale vědět, jak jej správně nastavit, aby ventilace probíhala účinně. Bohužel u onemocnění Covid-19 má pneumonie těžký průběh, takže je potřeba plicní režimy nastavovat velmi opatrně, aby se ventilovaní pacienti „nedusili“.

Úplná ztráta čichu může člověka postihnout už pár hodin po nákaze koronavirem, tvrdí lékaři

Koronavirus

V zemích zasažených katastrofou to většinou probíhá tak, že jeden zodpovídající lékař má na starosti přibližně deset pacientů, což zhruba odpovídá velikosti českých ARO oddělení. Pod sebou má několik vyškolených sester se speciálním vzděláním v oboru resuscitace a intenzivní péče. Tyto sestry se starají o jednoho až tři pacienty v nouzových podmínkách. V ideálním případě jedna sestra pečuje o jednoho pacienta, ale například ve Velké Británii má nyní na starosti dva až šest pacientů. Každá taková sestra má pod sebou sestry nižší úrovně, se kterými o pacienty pečuje.

Mohli by ventilátor v případě nouze obsluhovat medici?

V případě nouze asi ano, pokud budou pod dozorem někoho, kdo tomu bude rozumět. Optimální řešení to není, ale stalo by se tak kvůli personální nouzi, ke které doufejme nedojde.

ON-LINE: V Česku přibylo dalších sedm mrtvých s koronavirem, nakažených je 3508

Koronavirus

Ve vaší nemocnici máte speciální oddělení na léčbu nemoci Covid-19, ale ještě žádné pacienty. Jste na ně připraveni?

Oddělení je ve fázi finálních příprav a jeho provoz byl schválen hygieničkou. V tuto chvíli nikoho nemáme, ale v týdnu by se k nám mělo přesunout několik pacientů z pečovatelských domů. Jsme na ně připraveni, máme vyhrazené prostory i personál. Celý provoz nemocnice je v tuto chvíli zredukovaný na nejnutnější akutní a onkologickou péči.

Hospitalizováni jsou i pacienti, kteří na tom nejsou tak špatně, že by potřebovali plicní ventilaci nebo mimotělní oběh. Jak u nich probíhá léčba?

U těchto pacientů léčíme příznaky nemoci. Dostávají tekutiny, léky proti teplotě, bolestem, určitá část dostává kyslík obličejovou maskou nebo nosní sondou. Důležité je, aby byli v případě zhoršení stavu pod dozorem. Ti, kteří jsou dušní a nepotřebují ventilátor, jsou na monitorovaném lůžku.

Koronavirus v datech: Může se testovat víc?

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám