Hlavní obsah

Kybernetičtí útočníci zneužívají paniky okolo koronaviru

Novinky, mif

Nový typ e-mailového spamového podvodu, který zneužívá paniky lidí okolo koronaviru, objevili v minulém týdnu bezpečnostní experti z antivirové společnosti Sophos. Útočníci v něm nabízí dokument, který údajně obsahuje seznam opatření proti infekci, ve skutečnosti tak ale šíří trojského koně Trickbot.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Testování vzorku koronaviru (ilustrační foto)

Článek

Trickbot není žádná nová hrozba. Tento trojský kůň se objevil již ve spamových kampaních v loňském roce, kdy útočníci pod různými záminkami rozesílali zfalšovaný excelový soubor. Po jeho otevření se stáhne Trickbot do počítače oběti, šíří ho napříč sítí a sbírá bankovní informace a snaží se také ukrást daňové dokumenty, které by bylo možné dále zneužít.

Nyní tedy pouze kyberzločinci převlékli Trickbota do nového kabátu, jak zjistili členové týmu SophosLabs. „Kyberútočníci stojící za malwarem Trickbot jsou pravděpodobně zkušení a využívají současné obavy, aby vystrašili lidi, kteří pak kliknou na přiložený dokument,“ prohlásil Patrick Müller, Senior Channel Account Executive pro Českou republiku a Slovensko ve společnosti Sophos.

Tři nejobávanější viry pro počítače a notebooky

Bezpečnost

Podle něj aktuální kampaň cílí především na Italy. „Přestože jde v současné době o Itálii, můžeme podobný útok očekávat také v dalších zemích, kde panují velké obavy z ohnisek viru COVID-19,“ zdůraznil Müller.

„Nejlepším způsobem, jak se tomuto typu útoků vyhnout, je vypnout makra, dávat si velký pozor na co klikáte a mazat e-maily, které vypadají podezřele nebo pocházejí z neznámého zdroje,“ konstatoval bezpečnostní expert.

„Kdykoli se objeví nějaké veřejně zajímavé téma, jako je COVID-19 nebo požáry v Austrálii, vidíme, že se kyberzločinci snaží proměnit naše obavy ve svoji příležitost. Musíme zůstat ostražití a v dobách krize nedůvěřovat příchozí komunikaci a akceptovat jen rady od veřejných zdravotnických institucí,“ uzavřel Müller.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám