Hlavní obsah

Rodina se rozloučí se zesnulou nejdřív za půl roku

Novinky, nčs

S nepříjemnou situací se musejí vyrovnávat rodiny pozůstalých v Austrálii. Tamní vláda rozhodla o zákazu účasti osob na pohřbech v počtu více než 10 osob. Rodina Oldsova tak byla donucena obřad přeložit o půl roku. Se zesnulou Julií Oldsovou by se totiž přišly rozloučit stovky lidí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Šestašedesátiletá Julie Oldsová z australského města Balaklava minulý týden zemřela po nemoci plic, se kterou bojovala pět let. Rodina matky pěti dětí, která navíc měla sedm sourozenců, čítá něco přes 200 lidí, kteří se pochopitelně chtěli zúčastnit smutečního obřadu.

Vzhledem ke krizovým opatřením, které australská vláda zavedla v rámci boje proti koronaviru, by se však pohřeb mohl konat pouze v „omezeném režimu”. Původní opatření, které umožňovalo účast jedné osoby na metr čtvereční bylo navíc v úterý zpřísněno a účast na pohřbech byla povolena pouze 10 lidem.

„Nejdřív nám v Balaklavě řekli, že jejich kapacitní možnosti by v současné době našim požadavkům nevyhověly. Dali nám ale tip na větší obřadní síň, kde by se pohřeb mohl konat. Úterní nařízení však i tuto variantu, která už se připravovala, smetlo ze stolu,” uvedla Helen Wildashová, jedna z dcer Oldsové.

Místo izolace zaplněná pláž. V Sydney si z epidemie těžkou hlavu nedělali

Koronavirus

„Je to hrozné a přijde mi to i nespravedlivé,” řekla australskému Daily Mailu Wildashová.

Přesunutí o půl roku

„Moje matka byla laskavá žena a mezi lidmi byla oblíbená. Pohřbu se chtělo zúčastnit až 300 lidí,” dodala Wildhashová, která již se svými sestrami a otcem zařizovali podrobnosti pohřbu, který se měl konat posledního března zhruba 65 kilometrů od domovského města.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Poslední nařízení vlády však přípravy pozastavilo a zdrcená rodina se musela rozloučit i s nadějí na honosný obřad. Rozhodla se proto, že se nyní s manželkou a matkou rozloučí pouze v nejbližším kruhu, vyřídí formality a oficiální obřad přesune minimálně o půl roku, kdy již snad bude možné uspořádat důstojný pohřeb pro ženu, která celý život pracovala jako pečovatelka.

Reklama

Výběr článků

Načítám