Hlavní obsah

Kvůli koronaviru se omezují podmínky i pro běžkaře v Jizerských horách

Právo, mip

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK) vyzval v sobotu odpoledne všechny amatérské běžkaře, kteří si chodí zalyžovat na Jizerskou magistrálu a další místa v Jizerských horách, aby se v zájmu nešíření koronaviru své kratochvíle vzdali.

Foto: René Fluger, ČTK

Jizerská magistrála

Článek

„Dnes (v sobotu) byl slunečný den, na Jizerské magistrále byly možná tisíce lidí, kteří si užívali upravenou stopu. Krajský krizový štáb jim ale důrazně doporučuje, aby se využívání lyžařské infrastruktury vzdali, protože to je jednoznačné porušování limitu třiceti lidí, který se ve všech nařízeních objevuje,“ uvedl Půta.

Podle něj neobstojí argument, že Jizerská magistrála není z právního pohledu sportovištěm. „Ale princip vládního nařízení je jiný. Lidé by se prostě neměli dlouhodobě zdržovat tam, kde je velký počet lidí,“ objasnil hejtman.

Hygienici kontaktují účastníky lyžařského zájezdu do Trentina

Koronavirus

Krajský krizový štáb už podle něj kontaktoval obecně prospěšnou společnost Jizerská, která se úpravou stop na Jizerské magistrále zabývá. „Doporučili jsme, aby počínaje dneškem už žádné úpravy stop neprobíhaly a žádáme všechny, kteří si chodí v této těžké době na čerstvý vzduch odpočinout, aby zvažovali, v jakém počtu dalších lidí se tam pohybují,” prohlásil.

Končí i skibusy pro běžkaře

Krizový štáb podle Půty také rozhodnul o tom, že od neděle už nevyjedou běžkařské skibusy, které svážely lyžaře z Liberce i Jablonce nad Nisou přímo do Bedřichova. „Přestává také jezdit skibus na Smědavu v Jizerských horách, který také slouží pro běžkaře,“ dodal Půta.

Hasič z Mariánských Lázní se nakazil, stanice jde do karantény

Koronavirus

Krizový štáb také doporučil obci Bedřichov, aby uzavřela všechna centrální parkoviště, sloužící v zimě běžkařům přijíždějícím na bedřichovský stadion, nástupní místo na Jizerskou magistrálu. Obec už o uzavření parkovišť informovala na svých webových stránkách.

Podle Martina Půty jsou restrikce vůči lyžařům nepříjemné, podle něj je ale potřeba škálu opatření, vymezených vládními nařízeními, doplňovat dalšími opatřeními, která z nich vyplývají, i když tam nejsou jednoznačně vyjmenována.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám