Hlavní obsah

Kvůli koronaviru nevyjedou výletní lodě

Novinky, mšv

Velké výletní lodě mohou být pro šíření koronaviru rizikovým prostředím. Mnoho velkých společností proto kvůli pandemii zcela ruší plavby nejen na zbytek března, ale i duben. Plavidla by neměla ani kde zakotvit, protože to některé státy vůbec nepovolují, uvedl server Independent.

Foto: Taťána Marenčíková, Právo

Výletní plavba Karibikem

Článek

O zrušení plaveb rozhodla jako jedna z prvních společnost Viking Cruises, která je neobnoví minimálně do prvního května. O pozastavení rozhodla také firma Saga, rovněž na zbytek března i dubna. „Zdraví našich zákazníků i kolegů je pro nás na prvním místě,” uvedl mluvčí společnosti s tím, že klienti mohou zažádat o plnou refundaci, nebo kredit na některou z budoucích plaveb.

Na 60 dní uzemní všechny své plavby společnost Princess Cruises, do konce března pak Disney Cruises.

Obdobný postoj zaujala rovněž jedna z největších plavebních společností Royal Caribbean, která odpískala plavbu na lodi Jewel of the Seas poté, co se dva tamní pasažéři museli nechat otestovat na přítomnost koronaviru. Přestože měli negativní výsledek, plavidlo zůstalo zakotvené v Dubaji.

SPECIÁL: Tak trochu jiná dovolená. Týden v plovoucím městě

Cestování

Podle informací na oficiálních stránkách se posléze uzemnily lodě, které měly vyplouvat z amerických přístavů, o víkendu se nicméně společnost rozhodla pozastavit svou flotilu po celém světě. Zároveň oznámila, že v této výjimečné situaci umožní klientům, aby svou dovolenou zrušili, přičemž dostanou kompenzaci v podobě kreditu, který budou moci využít v budoucnu. Aktuálně probíhajících plaveb se rozhodnutí nedotkne a skončit by měly podle plánu.

Lidé nechtějí přijít o peníze

Podle serveru New York Post se ovšem někteří cestující nedokázali dovolat na zákaznickou linku společnosti Royal Caribbean, aby plavbu předem zrušili. Kvůli tomu se ocitli před dilematem, zda na plavbu vyrazit a riskovat nákazu, nebo přijít o peníze. „Těším se, ale zároveň se děsím,” uvedl jeden z turistů Claudy Berrios, který se na cestu nakonec vydal, a doplnil, že se o zrušení pokoušel.

Podobný osud potkal i další klienty, kteří strávili hodiny na zákaznické lince, ale nebyli schopni se spojit s operátorem. A někteří z nich se navzdory doporučením na loď nakonec vypravili z obavy, že by přišli o peníze. Kvůli aktuální situaci ovšem čekají velké finanční ztráty i samotné plavební společnosti.

Úplně bez lidí. Takhle římské památky neznáte

Cestování

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám