Hlavní obsah

Krkonoše změnil koronavirus v hory duchů

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Špindlerův mlýn

Krkonoše, v období jarního lyžování obvykle slušně zaplněné, změnil koronavirus v hory duchů. Hotely, penziony, restaurace a sjezdovky předčasně osiřely. Život čile pulsuje pouze v některých apartmánových domech a chalupách, kam lidé utíkají před nákazou.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Koronavirus vylidnil ulice Špindlerova Mlýna víc než mimosezóna

Článek

„Pokud vím, tak na apartmánové domy se nevztahují stejná pravidla jako pro hotely a penziony, které od pondělí nemohou přijímat nové hosty. Zaplněno máme tak z poloviny. Zcela jistě jde o lidi, kteří chtějí přečkat karanténu na bezpečnějším místě, za které hory považují. Upřímně řečeno, byli bychom raději, kdyby zůstali doma a nezvyšovali tady nebezpečí nákazy,“ konstatoval majordomus jednoho apartmánového komplexu v Krkonoších.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Řada krkonošských bytových domů využívaných vlastníky jednotlivých bytů jako slušný ubytovací byznys přesto kopírovala klasické hotely a raději z obav před nákazou zavřela. „Jde sice o soukromé byty, které ale využíváme jako standardní ubytování hotelového typu. Fakticky fungujeme jako hotel, a proto jsme raději zavřeli,“ přiblížila manažerka jedné ubytovací společnosti.

Byty nejčastěji v hodnotě od pěti do deseti milionů korun využívají především jejich majitelé, pokud jim to smlouvy s nájemci dovolují. „Ještě, že tuhle možnost mám, a měl jsem šanci, kam s rodinou utéct. Nechci čekat ve městě, až mne to dostane. Sem koronavirus nevyšplhá,“ prohlásil majitel luxusního horského bytu, jenž spoléhá na vcelku logický předpoklad, že šance potkat při horských túrách na skialpech člověka nakaženého koronavirem je mnohem menší než v městských ulicích.

Mezi nově nakaženými v Praze jsou i dvě děti

Koronavirus

„Vlastníci horských bytů je mohou normálně používat a pronajímat. Karanténa je v jejich právech neomezuje. Je to, jako když máte byt na Praze 1 a druhý na Praze 2, a oba střídáte,“ vysvětlil právník, jenž se zabývá legislativou rekreačních apartmánových komplexů.

Klid, pohodu a větší ochranu před nebezpečnou nákazou poskytují movitým majitelům horských bytů vylidněné hory s prázdnými hotely a penziony, kde přežívají poslední hosté, jimž uzavřené hranice nedovolují vycestovat. Paradoxně i ti, kteří dali nedávno Krkonoším přednost před původně zabukovaným pobytem v Itálii.

Senát zkritizoval vládu i Babiše za postup vůči koronaviru

Koronavirus

„Provoz jsme v neděli nuceně ukončili. Nejprve jsme v souladu s vládním nařízením zavřeli bazén, potom kvůli dalšímu restauraci a nakonec ubytování. Šlo to den po dni. Nechodí rezervace a nevíme, zda se rozběhne letní sezóna. Špindl je městem duchů,“ popsala Gábina Jurčová z předčasně vylidněného Hotelu Aquapark Špindlerův Mlýn. Hoteloví hosté, z nichž mnozí chtěli v některém z krkonošských hotelů přežít koronavirovou horečku, dostali náhrady za neodbydlenou zaplacenou dobu a kufry před dveře pokoje.

Reklama

Výběr článků

Načítám