Hlavní obsah

Koronavirus zvýšil oblibu Merkelové, měla by šanci opět vyhrát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během koronavirové krize roste počet Němců, kteří by chtěli, aby se Angela Merkelová ještě jednou stala kancléřkou. Její osobní popularita roste, ukázal výzkum.

Foto: Michael Hanschke, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

Aktuálně je 30% občanů Německa pro to, aby Merkelová i po šestnácti letech v úřadě kancléřky vládla v dalším období, uvádí výzkum YouGov. Na konci února si přálo znovuzvolení Merkelové jen 21 procent. I když je cca 53% účastníků průzkumu proti, je zjevné, že kancléřka jde nahoru. Ostatní lidé nemají jasný názor.

Merkelová by tak měla šanci volby vyhrát, i když před delší dobou, v říjnu 2018, prohlásila, že už nechce kandidovat.

Favoritem voleb by mohl nyní být šéf CSU Markus Söder. Podle průzkumu YouGov si přeje 27% lidí, aby se bavorský kandidát stal následníkem Merkelové v úřadu. Friedrich Merz, který býval poslancem Evropského parlamentu i bundestagu (Německého spolkového sněmu) a v letech 2000–2002 předsedou poslaneckého klubu CDU/CSU je nyní na 12 procentech.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Před začátkem koronavirové krize byla situace zcela jiná. Merz se těšil 18procentní oblibě a Söder měl pouhých 12%. Jak uvedla již 3. dubna televize ARD, silně stoupla i důvěra v celou německou vládu. Podporuje jí až 63%  občanů, začátkem března to ale bylo jen 35%.

Se zvládáním koronavirové krize je spokojeno nebo velmi spokojeno 72 procent dotázaných, méně spokojeno či zcela nespokojeno 27 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám