Hlavní obsah

Koronavirus stáhne Německo do těžké recese, čekají ekonomové

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hrubý domácí produkt (HDP) Německa letos klesne o 4,2 procenta. Vyplývá to z aktuální prognózy německých ekonomických institutů, o níž informovala agentura DPA. Souvisí to s globální pandemií nemoci covid-19 a restriktivními opatřeními proti šíření nákazy.

Foto: Carsten Koall, ČTK/AP

Žena na kole před sídlem německého spolkového sněmu v Berlíně

Článek

Společnou prognózu vypracovaly mnichovský Institut ifo, essenský RWI, berlínský Institut pro ekonomický výkon (DIW), Leibnitzův institut pro ekonomický výzkum v Halle (IWH) a kielský Institut pro světové hospodářství (IfW).

„Německo je současným vývojem velmi silně zasaženo, neboť jako otevřená ekonomika, která je intenzivně zapojena v globálních dodavatelských řetězcích, je významněji než jiné země ohroženo ekonomickými dopady koronaviru,“ uvedl na svém webu Institut ifo.

Česká ekonomika spadne o 5,6 procenta, příští rok ale poroste, odhaduje ministerstvo

Ekonomika

V roce 2021 nicméně ekonomické instituty očekávají opětovné oživení. HDP Německa by mohlo stoupnout o 5,8 procenta.

Vláda je ještě pesimističtější

Spolková vláda je nicméně ještě pesimističtější než ekonomové. Podle ministra hospodářství Petera Altmaiera může Německo letos zažít ještě silnější pokles ekonomiky než v roce 2009, kdy zuřila světová finanční krize. Tehdy německý HDP klesl o 5,7 procenta, upozornil server televize n-tv.

UniCredit: Česká ekonomika letos poklesne o 11 procent. Pokud se v květnu uvolní opatření

Koronavirus

Než propukla globální pandemie, počítala německá vláda letos s ekonomickým růstem o 1,1 procenta. Německo se přitom i před pandemií opakovaně těsně vyhnulo takzvané technické recesi, to znamená dvěma čtvrtletním poklesům HDP v řadě. V loňském roce tamní ekonomika nakonec rostla, ale nejpomaleji za šest let.

Vývoj německé ekonomiky je tradičně s napětím sledován i v Česku. Jedná se o největšího obchodního partnera České republiky a hlavní exportní trh. Podle odhadu ministerstva financí česká ekonomika klesne letos o 5,6 procenta, podle UniCredit to může být až 11 procent.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám