Hlavní obsah

Koronavirus ohrožuje jihovýchodní Asii a Latinskou Ameriku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V jihovýchodní Asii rychle přibývají případy lidí infikovaných koronavirem, informovala v pátek agentura Reuters. Nejvíce zasaženou zemí v regionu je Malajsie, kde bude od neděle s kontrolou omezeného pohybu lidí pomáhat armáda. Indonéské zdravotnictví nezvládá příliv nemocných a na COVID-19 zde umírá nejvíce lidí z celé jihovýchodní Asie. Ohrožená je i Latinská Amerika.

Foto: Lim Huey Teng, Reuters

Imám vede modlitbu v prázdné mešitě v Kuala Lumpuru

Článek

Podle agentury Reuters je v jihovýchodní Asii zhruba 2500 potvrzených případů nákazy koronavirem. Přibližně 750 z nich má spojení s mezinárodní islámskou konferencí, která se konala na konci února u malajské metropole Kuala Lumpur.

Malajsie už ve středu uzavřela hranice a nařídila lidem, aby co nejvíce omezili vycházení z domovů, ale podle tamního ministra obrany lidé dál chodí do restaurací a parků. Vláda se obává nezvladatelné vlny případů, a proto se rozhodla nasadit armádu. V pátek v zemi přibylo 130 případů nakažených virem SARS-CoV-2 a jejich počet tak stoupl na 1030, což je nejvíce v jihovýchodní Asii. Tři umřeli.

V indonéském hlavním městě Jakartě, která je nejvíce zasaženým místem v zemi, byl vyhlášen mimořádný stav. Od neděle se tam uzavřou bary, lázně a kina a bude omezena hromadná doprava. V desetimilionové metropoli byla zrušena náboženská shromáždění. V Indonésii bylo v pátek 369 potvrzených případů a 32 mrtvých, což je nejvyšší letalita v regionu. Guvernér Jakarty Anies Baswedan řekl, že zdravotní systém kvůli omezenému počtu nemocnic a zdravotníků nezvládá rychlý nárůst počtu nakažených.

Foto: Salman, Reuters

Malajská mešita Seri Petaling spojovaná s rozšířením nemoci zemi i v okolních státech

Singapur ohlásil 40 nových případů, počet potvrzených nákaz činí 385, dva lidé umřeli. Ministerstvo zdravotnictví na situaci zareagovalo zrušením shromáždění nad 250 osob a doporučilo zaměstnavatelům, aby zavedli práci z domova nebo jinak omezili kontakt mezi zaměstnanci. V zemi byla také spuštěna aplikace, které pomůže vysledovat lidi, kteří minuli nakaženého ve vzdálenosti méně než dva metry.

Srí Lanka vyhlásila v pátek zákaz vycházení, který potrvá do pondělního rána. Mešity jsou zavřeny na neurčito. Parlamentní volby naplánované na 25. dubna se neuskuteční. V zemi je 65 nakažených. Mezinárodní lety byly zrušené.

Letadlo Smartwings je na cestě do Prahy, veze 1,9 milionu roušek a 100 tisíc respirátorů

Koronavirus

Latinskoamerické země zavádějí tvrdá opatření

V každé latinskoamerické zemi je už potvrzen případ nákazy koronavirem SARS-CoV-2. Nejvíce - celkem 6471 případů - je v Brazílii. Ta v pátek vyhlásila stav nouze, což umožňuje používat pro boj s nákazou federální zdroje. V Rio de Janieru nesmějí lidé na pláže. Brazilský ministr zdravotnictví Luiz Henrique Mandetta varoval, na konci dubna, že zdravotnický systém v zemi nebude schopen zvládat nápor nakažených. Dodal, že kolaps nastává, když jsou peníze i zdravotnické plány, ale nejsou místa v nemocnicích.

Druhá nejpostiženější země, Chile, má 342 nakažených. Referendum o změnách ústavy naplánované na 26. dubna bylo odloženo.

V Argentině, kde je 128 potvrzených případů, platí od pátečního rána zákaz vycházení, lidé mohou jít jen nakoupit potraviny.

V Peru s 234 případy se nesmí od středy vycházet ven po osmé večer. Hranice země jsou uzavřené, letecké spojení je zrušeno.

V Africe je už 850 potvrzených případů nákazy, což je šestkrát více než před týdnem.

Reklama

Výběr článků

Načítám