Hlavní obsah

Koronavirus nemáme, tvrdí KLDR. V nemocnicích ani neteče teplá voda

Případy nákazy novým typem koronaviru Sars-CoV-2 nemáme, tvrdí Severní Korea. Mnozí odborníci o tomto tvrzení a jeho pravdivosti ale pochybují. Navíc Severní Korea sousedí s Čínou a Jižní Korejí, což jsou země, které s epidemií úporně bojovaly, píše server týdeníku Focus.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Článek

Organizace, které sledují dění v KLDR, tvrdí, že se ve skutečnosti v Severní Koreji případy nového koronaviru a s ním spojená úmrtí už vyskytly. Internetový deník Daily NK s odkazem na svou rozsáhlou síť informátorů 9. března napsal, že „zemřelo na příznaky, které mohly být způsobeny nákazou novým typem koronaviru, 180 severokorejských vojáků“.

Budovy vojenské nemocnice a její přilehlé okolí byly dezinfikovány methanolem.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

O dva týdny později, 25. března mělo zemřít na problémy s dýcháním 11 vězňů v severokorejském táboře Chongori. Oficiálně byla stanovena jako příčina úmrtí „slabý imunitní systém“.  Také toto vězení bylo dezinfikováno.

Deník tvrdí, že mnohá úmrtí severokorejské úřady klasifikovaly jako akutní pneumonii a nemocní vykazovali symptomy choroby covid-19. Důkazy o řádění koronaviru v Severní Koreji jsou podle „ohromující“, napsal deník s odkazem na své informátory.

Slovenští vědci vyvinuli vlastní testy na koronavirus, 100 tisíc jich dají zdarma státu

Koronavirus

Faktem je, že Pchjongjang zavedl tvrdá karanténní opatření, kterým se nevyhnuli ani diplomaté. Například zakázal vstup do země zahraničním turistům a mnoha cizincům pobývajícím na severokorejském území i místním lidem byla nařízena 30denní karanténa. Země ještě více posílila kontrolu hranic.

Severní Korea má kolem 25 milionů obyvatel. Pokud by se nákaza do země dostala, zdravotní systém by čelil úkolu, který by nebylo možné zvládnout bez vnější pomoci. „Populace je velmi náchylná k infekčním onemocněním v důsledku chronické podvýživy,“ uvádí americký novinář a bývalý korespondent ze Severní Koreje Jean H. Lee.

Lékařka promluvila: Jaké to je žít ve strachu, že nakazí druhé, a vracet se do práce, kde je smrt na denním pořádku

Koronavirus

Podle jeho slov jsou nemocnice velmi špatně vybavené a nejsou schopné se vypořádat s epidemií. Chybějí nejzákladnější věci. „Jedním z nejdůležitějších ochranných opatření proti nákaze je mytí rukou teplou vodou a mýdlem. Obojího je v Severní Koreji nedostatek,“ říká Lee. Mnohé nemocnice nemají nejen tekoucí vodu, ale ani mýdlo a dezinfekční prostředky. Odhaduje se, že přibližně devět milionů lidí má omezený přístup k základním zdravotním službám.

Reklama

Výběr článků

Načítám